szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberi együttérzéshez és könyörülethez hasonló viselkedésre bukkantak kutatók a hosszúszárnyú bálnáknál, több eset is igazolta ugyanis, hogy a bálnák megmentik a fókákat a vadászó kardszárnyú delfinektől.

A Natural History Magazine című amerikai folyóiratban publikált cikk szerzői, Robert L. Pitman és John W. Durban több ilyen esetről is beszámolnak a Dél-Amerika és az Antarktisz közötti vizeken végzett megfigyelések alapján. Egy alkalommal két hosszúszárnyú bálna maga közé vett és testével védelmezett meg egy fókát, amelyet kardszárnyú delfinek egy csoportja fenyegetett. Egy másik alkalommal egy összetört jégtábláról a vízbe került fókát vett hatalmas uszonyaival "karjaiba" egy bálna, és addig kísérte, amíg a kardszárnyú delfinektől biztonságos távolságba kerültek.

A kutatók a bálnák viselkedésének hátterében egyfajta anyaösztönt sejtenek, amelyet a kardszárnyú delfinek agresszív viselkedése vált ki. A szerzők megjegyzik, hogy a fókákat megmentő bálnák egyikének sem voltak saját borjaik. Pitman és Durban a bálnák viselkedését olyan - emberekre és állatokra egyaránt jellemző - "pótszülői" magatartáshoz hasonlítja, mint amilyen a háziállatok tartása vagy a kutyák és macskák közötti kölcsönös "örökbefogadás" is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorozatban törte fel az autókat a Balaton partján két budapesti férfi

Sorozatban törte fel az autókat a Balaton partján két budapesti férfi

Németországban már a nyitás előtt is lehet néhány terméket venni az Aldikban

Németországban már a nyitás előtt is lehet néhány terméket venni az Aldikban

Így ne keverjük össze az allergiát a koronavírussal

Így ne keverjük össze az allergiát a koronavírussal