szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az Adobe nagyon erősít a HTML5 vonalon: nem csak a Flash animációk konvertálására készítenek segédprogramot, hanem...

Az Adobe nagyon erősít a HTML5 vonalon: nem csak a Flash animációk konvertálására készítenek segédprogramot, hanem immár saját HTML5-ös szerkesztőjük is született. Az Adobe Edge bétája mától letölthető az Adobe Labs oldaláról, segítségével egyszerűen és gyorsan készíthetünk HTML5-ös animációkat, amelyek a modern böngészőkben - beleértve az újabb mobil böngészőket is - akkor is megjeleníthetők, ha nincs Flash telepítve. Így például az iOS platformon internetezők számára ezek az animációk láthatók lesznek egy weboldalon, míg a mobil Safari a Flash animációkkal nem tud mit kezdeni.

Azt gondolhatnánk, hogy ezután a Flash értelmét is veszti az Edge mellett, ám valójában az Edge a tudását tekintve a közelébe sem ér egyelőre a Flash-nek. A programmal kifejezetten webes animációkat készíthetünk (remek példákat találunk ezen az oldalon), de mondjuk egy játék összehozására már alkalmatlan (mármint az Edge, mert amúgy azért készülnek egész komoly 3D-s megoldások is HTML5 alapon).
A Flash tehát nincs veszélyben az Edge miatt, mi viszont kapunk egy gyors és jól használható HTML5-animációs alkalmazást, amely később minden bizonnyal szépen összedolgozik majd a többi Adobe szoftverrel és persze lehetőséget ad majd interaktiv elemek használatára is.

Ám egyelőre az Edge még nagyon kezdeti stádiumban van, a végleges verzió majd csak valamikor jövőre várható. Aki viszont már most szeretné kipróbálni, innen letöltheti Windowsra és OS X-re egyaránt.
Macre egyébként kapásból tudunk egy - jelenleg biztosan - többet tudó alternatívát mutatni: a Hype-ot. Igaz, e program számára például később erős ellenfélnek bizonyulhat majd az Edge, ha a jelenlegi eszköztárát tovább bővíti az Adobe (például interaktív elemekkel, kódolási lehetőséggel).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Mire jó a HTML5 technológia?

A HTML5 az egyik legdivatosabb netes buzzwordé (divatos kifejezéssé) vált az elmúlt hónapokban, megszámlálhatatlan...

Az Emmi szerint a diákok háromnegyede volt hétfőn iskolában

Az Emmi szerint a diákok háromnegyede volt hétfőn iskolában

Müller: Egyértelmű, hogy a védőoltások miatt csökkennek a járványügyi adatok

Müller: Egyértelmű, hogy a védőoltások miatt csökkennek a járványügyi adatok

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától