szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a magyar cégek 70 százaléka, azaz több mint kétharmada fél attól, hogy adatokat fog veszíteni a mobilkészülékek biztonsági rései miatt, ennek ellenére csak minden negyedik vállalatnak van megfelelő szoftveres védelme. Ez derült ki a Symantec mobilbiztonsági felméréséből, amelyet csütörtökön ismertettek a sajtóval.

Tízből hét magyar vállalat már használ céges okostelefont a napi munkavégzéshez, ráadásul a többségüknél az alkalmazottak maguk is rendelkeznek ilyenekkel – állapította meg az amerikai Symantec hazai felmérése. Az adatvédelemmel, számítógépes vírusok elleni küzdelemmel és biztonsági szoftverek gyártásával foglalkozó Symantec a magyar vállalatok mobilbiztonságát vizsgálta meg. Bár a táblagépek elterjedése még nem jelentős, nálunk is megfigyelhető térnyerésük, különösen a felsővezetőknél. (A vizsgált vállalatok hatoda már rendelkezik ilyen eszközzel.)

Az okostelefonok és a táblagépek terjedése ellenére mindössze a cégek 40 százalékában ellenőrzik, hogy milyen tevékenységeket végeznek a munkatársak a mobilkészülékeken. A mobilfenyegetettséggel szemben a vállalatok leginkább az adatvesztéstől tartanak (69 százalék), de a válaszadók közel fele az emberi tényezőt emelte ki kockázatként, mint például a megfelelő ismeretek hiányát és a nem megengedett tartalmak letöltését.

©

A vírusfertőzés a vállalatok 47 százalékánál szerepel a legnagyobb kockázatként, valamint a céges hálózat jogosulatlan hozzáférése, szintén 47 százalékkal. A magas számok ellenére az informatikai biztonságért felelős vezetők többsége nem tartja reálisnak egy esetleges mobilbiztonsági támadás bekövetkeztét.

Minden negyedik rendelkezik csak szoftveres védelemmel

Bár a kutatás szerint az okostelefonok elterjedtsége magasnak mondható (71 százalék), csak minden második cég védi a mobilkészülékeket, és csupán a felhasználók negyede rendelkezik szoftveres védelemmel.

Pedig – amint arra Gombás László, a Symantec magyarországi képviselője csütörtöki előadásában rámutatott - „a mobil eszközök adattárolói kiváló rejtekhelyet adnak a vírusoknak és más, akár windows-os kártékony kódoknak, amik arra várnak, hogy a készüléket a számítógéphez csatlakoztassuk, és máris egy fertőzési gócpont alakul ki a védett vállalati hálózaton belül”.

A védelmi megoldások közül a legelterjedtebb a programok telepítésének tiltása és a PIN-kód használata. Ezek azonban nem jelentenek teljeskörű védelmet az összes vállalati mobileszközre, valamint nem felelnek meg a komolyabb biztonsági előírásoknak – vélik a Symantec szakértői.

Az okostelefonokat érő támadások ma már valós fenyegetettségnek számítanak a szakértők szerint. Léteznek például olyan kártékony kódok, amelyek sms-üzeneteket másolnak, így a vállalatok banki adataihoz is könnyen hozzáférhetnek a kiberbűnözők. Sőt ha sikerül a számítógépre is sikeresen telepíteniük a vírus komponensét a mobilkészülékről, akkor akár teljes online banki tranzakció felett is átvehetik az uralmat – jegyzi meg a biztonsági szoftverekkel foglalkozó cég.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Végre nem mi vagyunk a szégyenlista élén

Miközben az utóbbi három hónapban sorra hazánk vezette a nemzetközi spam ranglistát, júliusban Luxemburg került az első helyre, itt ugyanis az összes e-mail forgalom 93,5 százaléka volt spam levél.

MTI Tech

Spam nagyhatalom lett Magyarország

A Magyarországról februárban kiküldött elektronikus levelek 85,5 százaléka számított levélszemétnek, ezzel az aránnyal negyedik lett az ország a világranglistában - derül ki a Symantec felméréséből.

Szegő Iván Miklós Tech

Netbűnözés: védtelenek vagyunk és rosszul állunk a világranglistán

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is rendkívül rosszul áll, ha a bothálózatokat, illetve a spamek és a vírusok terjedését nézzük – mondta a hvg.hu-nak Gombás László, az internetbiztonsággal foglalkozó Symantec magyarországi képviseletének szakértője.

Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

Ilyen egy rendes autóipari főnök, versenypályán kínozza a saját termékét – videó

Ilyen egy rendes autóipari főnök, versenypályán kínozza a saját termékét – videó

Kovács Zoltán bohócos mémmel reagált rá, hogy magyar műsorok is lesznek a német köztévén

Kovács Zoltán bohócos mémmel reagált rá, hogy magyar műsorok is lesznek a német köztévén