szerző:
hvg.hu

Bár a magyar cégek 70 százaléka, azaz több mint kétharmada fél attól, hogy adatokat fog veszíteni a mobilkészülékek biztonsági rései miatt, ennek ellenére csak minden negyedik vállalatnak van megfelelő szoftveres védelme. Ez derült ki a Symantec mobilbiztonsági felméréséből, amelyet csütörtökön ismertettek a sajtóval.

Tízből hét magyar vállalat már használ céges okostelefont a napi munkavégzéshez, ráadásul a többségüknél az alkalmazottak maguk is rendelkeznek ilyenekkel – állapította meg az amerikai Symantec hazai felmérése. Az adatvédelemmel, számítógépes vírusok elleni küzdelemmel és biztonsági szoftverek gyártásával foglalkozó Symantec a magyar vállalatok mobilbiztonságát vizsgálta meg. Bár a táblagépek elterjedése még nem jelentős, nálunk is megfigyelhető térnyerésük, különösen a felsővezetőknél. (A vizsgált vállalatok hatoda már rendelkezik ilyen eszközzel.)

Az okostelefonok és a táblagépek terjedése ellenére mindössze a cégek 40 százalékában ellenőrzik, hogy milyen tevékenységeket végeznek a munkatársak a mobilkészülékeken. A mobilfenyegetettséggel szemben a vállalatok leginkább az adatvesztéstől tartanak (69 százalék), de a válaszadók közel fele az emberi tényezőt emelte ki kockázatként, mint például a megfelelő ismeretek hiányát és a nem megengedett tartalmak letöltését.

©

A vírusfertőzés a vállalatok 47 százalékánál szerepel a legnagyobb kockázatként, valamint a céges hálózat jogosulatlan hozzáférése, szintén 47 százalékkal. A magas számok ellenére az informatikai biztonságért felelős vezetők többsége nem tartja reálisnak egy esetleges mobilbiztonsági támadás bekövetkeztét.

Minden negyedik rendelkezik csak szoftveres védelemmel

Bár a kutatás szerint az okostelefonok elterjedtsége magasnak mondható (71 százalék), csak minden második cég védi a mobilkészülékeket, és csupán a felhasználók negyede rendelkezik szoftveres védelemmel.

Pedig – amint arra Gombás László, a Symantec magyarországi képviselője csütörtöki előadásában rámutatott - „a mobil eszközök adattárolói kiváló rejtekhelyet adnak a vírusoknak és más, akár windows-os kártékony kódoknak, amik arra várnak, hogy a készüléket a számítógéphez csatlakoztassuk, és máris egy fertőzési gócpont alakul ki a védett vállalati hálózaton belül”.

A védelmi megoldások közül a legelterjedtebb a programok telepítésének tiltása és a PIN-kód használata. Ezek azonban nem jelentenek teljeskörű védelmet az összes vállalati mobileszközre, valamint nem felelnek meg a komolyabb biztonsági előírásoknak – vélik a Symantec szakértői.

Az okostelefonokat érő támadások ma már valós fenyegetettségnek számítanak a szakértők szerint. Léteznek például olyan kártékony kódok, amelyek sms-üzeneteket másolnak, így a vállalatok banki adataihoz is könnyen hozzáférhetnek a kiberbűnözők. Sőt ha sikerül a számítógépre is sikeresen telepíteniük a vírus komponensét a mobilkészülékről, akkor akár teljes online banki tranzakció felett is átvehetik az uralmat – jegyzi meg a biztonsági szoftverekkel foglalkozó cég.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Végre nem mi vagyunk a szégyenlista élén

Miközben az utóbbi három hónapban sorra hazánk vezette a nemzetközi spam ranglistát, júliusban Luxemburg került az első helyre, itt ugyanis az összes e-mail forgalom 93,5 százaléka volt spam levél.

MTI Tech

Spam nagyhatalom lett Magyarország

A Magyarországról februárban kiküldött elektronikus levelek 85,5 százaléka számított levélszemétnek, ezzel az aránnyal negyedik lett az ország a világranglistában - derül ki a Symantec felméréséből.

Szegő Iván Miklós Tech

Netbűnözés: védtelenek vagyunk és rosszul állunk a világranglistán

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is rendkívül rosszul áll, ha a bothálózatokat, illetve a spamek és a vírusok terjedését nézzük – mondta a hvg.hu-nak Gombás László, az internetbiztonsággal foglalkozó Symantec magyarországi képviseletének szakértője.

Orvosszakértői jelentés: Epstein felakasztotta magát

Orvosszakértői jelentés: Epstein felakasztotta magát

Meghalt egy 10 hónapos kislány, akit anyja bántalmazott Kunmadarason

Meghalt egy 10 hónapos kislány, akit anyja bántalmazott Kunmadarason

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Az erdők méretével is sereghajtó Magyarország az EU-ban

Az erdők méretével is sereghajtó Magyarország az EU-ban

Több nagyobb dugó is van az M1-esen

Több nagyobb dugó is van az M1-esen

Elődöntős Vancouverben Babos Tímea

Elődöntős Vancouverben Babos Tímea