szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha egy unatkozó informatikus néhány óra alatt képes egyszerű technikákkal kijátszani közel félszáz ismert vírusirtót, az aggasztó az adatvédelemre nézve. Ha van olyan gyártó, amelyik erre csak legyint, az már elég ijesztő.

Bár a legtöbb informatikus tisztában van azzal, hogy az antivírusszoftverek nem tökéletesek, de hogy mekkora energiával játszhatók ki, eddig nem igazán vizsgálták. Marosi Attila IT-biztonsági szakértő azonban egyszerű, az interneten is könnyedén fellelhető technikák segítségével 10-12 óra alatt kijátszott 46 vírusirtót és nem mellesleg a tűzfalakat is, mindezt a május 9-ei Ethical Hacking Konferencián be is mutatja.

„A tesztelés során egy ún. Metasploit shell_reverse_tcp-t használtam, amely távoli hozzáférést biztosít a támadó részére. Ez egy, az IT-biztonsággal foglalkozó közösségek által jól ismert kártevő, amire az antivírusok rendre riasztanak is a teszteken. Ha egy ennyire ismert programot sikerül elrejteni, akkor nagy probléma van, márpedig a vizsgált 46 vírusirtó nem riasztott” – magyarázta Marosi Attila, a konferencia előadója.

Ezt követően a szakember tovább vizsgálódott, és a 9 legnépszerűbb vírusirtó esetében egy futtatási tesztet is végrehajtott. Az eredmények azonban itt sem voltak éppen meggyőzőek: csupán három antivírus riasztott, és közülük is csak kettő blokkolta a tevékenységet. A szakember szerint annak oka, hogy a legegyszerűbb módszerekkel sikerül megkerülni a vírusirtók többségét az, hogy az antivírus programok nem tartalmazzák azokat a funkciókat, amiket a gyártók állítanak, vagy rendelkeznek ugyan velük, de azok csak „bizonyos csillagállás” mellett működnek, így könnyen kijátszhatók.

Valaki legyintett, valaki foltoz

„Volt olyan gyártó, akinek átküldtem a megoldást, amivel megkerültem a vírusirtójukat és a tűzfalukat, a válasz azonban az volt, hogy ez nem hiba, mert tudnak rá szignatúrát írni. Ez azonban nem igaz, hisz ez a minta csupán addig működik, amíg meg nem változtatom a kódot. Persze volt olyan gyártó is, aki megdöbbent az eredményen, és igyekszik kiküszöbölni a hibákat” – mondta az IT-biztonsági szakember.

Marosi Attila szerint, aki a vírusirtók megkerülésének módszerét a május 9-ei Ethical Hacking Konferencián részletesen bemutatja, megoldást a tényleges elszeparálás jelenthet, és már van is olyan operációs rendszer, amelyben kikapcsolható az ismeretlen forrásból származó vagy aláírással nem rendelkező alkalmazások futtatása. Emellett pedig a szignatúra-alapú felismerés mellett még nagyobb figyelmet kellene fordítani a kártékony programok valós idejű detektálására, amiben még bőven van hová fejlődniük a vírusirtóknak. Ugyanakkor a különféle teszteknek is ebbe az irányba kellene elmozdulniuk. „A legtöbb teszten olyan attribútumok kapnak kiemelt figyelmet, mint például a gyorsaság – magyarázta Marosi Attila. – Ha azonban a számítógépen van egy üzleti terv, aminek az eltulajdonítása több milliós veszteséget jelent, akkor érdemes elgondolkodni, hogy tényleg olyan fontos-e a vírusirtók között meglévő néhány százalékos sebességkülönbség…”

Derült égből antivírus

Az Ethical Hacking Konferencián nem a fenti lesz az egyetlen előadás ebben a témában, szintén érdekesnek ígérkezik Buherátor: Derült égből antivírus, avagy a felhő alapú védelem árnyas oldalai című előadása, melyben a Silent Signal IT-biztonsági szakértője körüljárja a szolgáltatás alapú végpontvédelem kulcskérdéseit, és gyakorlati példákat mutat arra, hogy milyen kellemetlen következményei lehetnek a gyártókba vetett túlzott bizalomnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából