szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az internet új korszakaként is emlegetik az idei évet, mármint ami az általános legfelső szintű tartományneveket illeti.

Mint ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, a tartomány (domén) -nevek kiosztásáért felelős szervezet, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) megkönnyítette a tetszőleges TLD nevek bejegyzésének lehetőségét.

Érthető, hogy nagy lett a tülekedés a minél többet mondó tartománynevekért, persze ez a folyamat nem ment az egyik napról a másikra. Még 2013 végén is csak 22 legfelső szintű tartománynevet tartották nyilván, az idei év viszont gyökeres változást hoz: közel 2000 új domén kerül ki a netre.

Nos, a kezdőrúgás már megtörtént, és a már jól ismert 22 domén mellé (a Donuts égisze alatt) hét új sorakozott fel: .bike, .clothing, .guru, .holdings, .plumbing, .singles, .ventures, sőt jövő hét szerdán állítólag érkezik a .camera, .equipment, .estate, .gallery, .graphics, -lighting, .photography.

És ettől kezdve már nem lesz megállás, zúdulnak majd ránk a tartománynevek, kérdés mekkora összevisszaságot okoznak majd. Hiszen az .amazon domén sem a legilletékesebbé (azaz az Amazoné), így ha valaki vásárlási szándékkal írná be ezt a domént, könnyen egy, az Amazonas esőerdőivel foglalkozó oldalon találhatja magát.

Mindenesetre az év végén már jóval tisztább képünk lesz arról, mit is hoznak magukkal az új TLD-k.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi