szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alábbiakban olyan Chrome-bővítményeket mutatunk, amelyek abban segítenek, hogy felismerhetetlenné váljunk a neten.

Az IP-címünk olyan, mint mondjuk a lakcímkártyánk, megmutatja, hol lakunk, honnan netezünk. Az IP-címünk alapján beazonosítható netes ténykedésünk, és persze a hackerek is könnyen megtalálnak bennünket. Viszont ha elrejtjük, mással helyettesítjük ezt a címet, máris anonim módon szörfözhetünk. Ilyenkor olyan oldalakat is megnézhetünk, amelyek amúgy az országunk számára nem láthatók, de ennél jóval fontosabb, hogy nagyobb biztonságban lehetünk.

Korábban már mutattunk egy Chrome-bővítményt, amely ily módon tesz láthatatlanná, de nem csak ez az egyetlen ilyen megoldás.

Itt van például a Proxy-on, ami szintén egy Chrome-bővítmény, és innen tölthető le. Egyetlen kattintással megváltoztathatjuk IP-címünket, sőt azt is megadhatjuk, hogy meddig éljen ez a változtatás, csak előtte meg kell adnunk ideiglenes otthonunkat a bal oldali listából. Ingyenes és prémium proxyk közül választhatunk, bár ez utóbbiért némi anyagi áldozatot kell hoznunk, igaz ekkor – állítólag – gyorsabb kapcsolódási sebességhez jutunk. Még arra is van mód, hogy kézzel írjunk be IP-címeket.

S ha már kézzel történő beírásról van szó, a Bamboo Spear nevű Chrome-bővítmény éppen ilyet kínál. A letöltése után a jobb egérgombbal kell az ikonjára kattintani, majd a beállításoknál először a saját IP-címünket kell beírni, majd nekünk kell összeállítani azt a listát, amiből később válogathatunk. Igaz, egy kis erőfeszítést igényel, viszont ha valóban élő IP-címekkel dolgozunk, flottul, egyetlen egérkattintással történhet az „átállás”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!