szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötmillió gmailes felhasználónevet és jelszót tettek közzé egy orosz Bitcoin fórumon. A Google szerint a lista nem frissen ellopott adatokat, hanem az elmúlt évek alatt feltört és lehalászott információkat tartalmaz. Bár sok jelszó már elavult lehet, a biztonság kedvéért mutatunk egy oldalt, ahol bárki megnézheti, hogy a saját e-mail címe is érintett-e.

©

Közel ötmillió gmailes felhasználónevet és jelszót tettek közzé a btcsec.com orosz Bitcoin-fórumon – jelentette a szintén orosz CNews. A listát a btcsec.com tvskit néven író kiadója tette közzé és azt állította, hogy a rajta szereplő felhasználónevek és jelszavak több mint 60 százaléka még mindig érvényes és működő e-mail fiókokhoz kapcsolódik.

A Daily Dot szerint viszont a Google képviselői az orosz sajtójelentések szerint azt mondták, a legtöbb listázott adat régi és talán már le is járt, így a mostani kiszivárogtatás inkább az utóbbi évek alatt feltört vagy lehalászott információk gyűjteménye lehet. A listán egyébként angol, orosz és spanyol nyelvű felhasználól adatai olvashatók nagy számban.

A Daily Dot szerint ennek ellenére érdemes lehet jelszót cserélni, de aki akarja, az isleaked.com oldalon ellenőrizheti is, hogy a saját e-mail címe is szerepel-e a most kiszivárgott listán. Az oldal a nagy forgalom miatt időnként nem elérhető, érdemes többször is próbálkozni. A biztonságuk miatt aggódók a szájton úgy is ellenőrizhetik címüket, hogy három karaktert csillagra cserélnek benne.

Ha máskor is értesülni szeretne a jelszólopásokról, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!