szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német gyártó szerint több ezer életet menthet majd meg évente a meglehetősen jövőbélinek kinéző új kamionjuk.

A Future Truck 2025 névre hallgató modell a sofőr nélküli személyautóktól (pl. a Google modelljétől) eltérően nem képes városon belül elnavigálni magát, de nem is erre találták ki. A Verge beszámolója szerint a Mercedes fejlesztőinek célja igazodik a kamionok tipikus használati szokásaihoz: a jármű országutakon, autópályákon képes magát vezetni – tehát éppen ott, ahol a sofőrök leginkább hajlamosak elaludni, veszélyeztetve ezzel a forgalom többi résztvevőjét.

©
©

A Mercedes jövőkamionja kamerákat, radarokat és más érzékelőket is használ az út(viszonyok) és a környezeti forgalom észleléséhez. Ezeknek, valamint a mögöttük dolgozó szoftvernek és a navigációnak köszönhetően a sofőrnek csak az országútig kell elvezetnie kamionját, és már hátra is dőlhet a képeken látható igencsak luxus környezetben.

©
©
©

Amikor a kamion önvezető módban van, az elején látható fehérről kékre váltó LED-fal jelzi ezt a többi közlekedőnek, illetve ez a rendőröknek is segítség annak megértésében, hogy a sofőr miért nem reagál, amikor ellenőrzés miatt meg szeretnék állítani.

Ahogy a Future Truck 2025 névből sejthető, a Mercedes nagyjából tíz év múlva tervezi a kamion kereskedelmi forgalomban történő megjelenését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!