Balogh Csaba
Balogh Csaba

Mondjanak bármit az örök elégedetlenek, a Las Vegasban megrendezett CES továbbra is meghatározó esemény a fogyasztói elektronikában. Jól illusztrálja ezt, hogy a soha nem közösködő Apple-ön kívül gyakorlatilag egyik valamirevaló gyártó sem meri kihagyni. Ott voltunk, íme a legérdekesebb dolgok, amikkel találkoztunk.

Mivel (majdnem) mindenki ott van, a CES-en az iparág legfontosabb fejlesztési irányai mellett az is kiderül, hogy melyik vállalat milyen termékekkel erősíti majd kínálatát a következő hónapokban. Persze ennek az ellenkezője is előfordul: amikor egy-egy cég bemutatója kapcsán hiányérzete támad az embernek. Ott van például máris a legnagyobb szereplő, a Samsung példája. Hatalmas, Galaxy Note Edge készülékét ábrázoló plakátjukat nem lehetett nem észrevenni, ha valaki délről érkezett a fő kiállítási helyszínt jelentő Las Vegas Convention Centerbe. A standjukon ugyanakkor alig tudtak valami érdekeset mutatni – legalábbis idén mások sokkal érdekesebbeket tudtak.

©

Az LG üzeni a Samsungnak

Hogy a Samsung profitja egy év alatt 60, majd 37 százalékkal esett, az számszakilag kétségtelenül fontos. De ha ehhez még hozzászámoljuk, hogy a Samsung az idei CES-en igazából semmivel nem tudott feltűnést kelteni, jobban érthető a fogalom, amit a nemzetközi lapok mostanában egyre többször hoznak a Samsung neve mellett: moment of weakness, azaz a gyengeség pillanata.

Mert hát valljuk be, tényleg (tényleg!) látványos és megnyerő dolog az egy gombnyomásra görbülő-kiegyenesedő képernyő, egy 266 centis, 70 millió forintos tévé az emberek 99,99+ százaléka számára tökéletesen megtestesíti az “értem én, csak” kategóriát. A nagyobb probléma, hogy ezt a bizonyos tévét a Samsung már a tavaly őszi IFA szakkiállításon bemutatta, ahogy a már említett Galaxy Note Edge telefont is. És bár valóban hoztak a CES-re néhány valóban új tévét, kétterű sütőt és két középkategóriás telefont, a tavalyi felhozatal valamivel erősebb és érdekesebb volt – akkor is, ha saját korábbi teljesítményéhez és akkor is, ha a konkurensekhez hasonlítjuk a gyártót. (Ezek után kíváncsian várjuk a pár hét múlva esedékes európai Samsung Forumot, mert azért a szeptemberi IFA és a márciusi Mobile World Congress közti fél évet remélhetőleg csak nem hagyja érdekes újdonság nélkül a cég.)

1 TB-os külső SSD - az idei CES legérdekesebb Samsung-újdonsága
©

Szóval itt van ez a samsungos "moment of weakness", amit a húzókategóriát jelentő telefon-tablet szegmensben egyértelműen az LG tudott leginkább kihasználni. A G Flex 2 ugyan csak egy kicsit hajlítottabb a tavalyi modellnél, mégis több tekintetben előrelépést jelent. A bejelentésnek viszonylag nagy és pozitív visszhangja volt, és a telefont megfogdosva-kipróbálva is úgy éreztük, telefonokból ez viszi a pálmát az idei CES-en. (Arról nem is beszélve, hogy zárt körben már a Galaxy Note Edge újítására is rákontráztak.)

Érdekes kütyük, fontos bejelentések

Azt viszont egyáltalán nem mondhatjuk, hogy az LG egy az egyben ellopta a show-t a Samsung elől, az elektronikai nagyágyú idén kevésbé emlékezetes szereplése nyomán keletkezett hírűrbe több cégnek is sikerült kisebb-nagyobb mértékben belépnie. Az alábbiakban (hangsúlyozottan a teljesség igénye nélkül) összegyűjtöttük a kiállítás általunk legérdekesebbnek tartott újdonságait. Mivel rengeteg újdonsággal találkoztunk, ezért a következő egy-két hétben még felbukkan majd sok érdekes CES-en meglesett szerkezet, aki nem szeretne lemaradni róluk, annak érdemes követnie a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

Íme az eddigi termés.

7 új olcsó Android: 4 új telefon és 3 új tablet érkezik

A CES 2015 fogyasztói elektronikai kiállítás hivatalos sajtónapján tapasztalható áradatot megelőzve több új készüléket is bejelentett a rendszerint elérhető árú termékeket piacra dobó Archos.

©

Hihetetlen: egy 150 m²-en elterülő ex-szuperszámítógép ereje kerül az okostelefonokba

Egy nagyjából 150 négyzetméternyi helyet elfoglaló szuperszámítógép volt először képes 1 teraflopos teljesítményre, alig két évtizede. Idén Las Vegasban bemutattak egy chipet, amely ugyanerre képes. Egy körömnyi helyen, a telefonunkban vagy éppen az autónkban.

©

Pár másodperc alatt eltünteti magáról a karcokat az LG új telefonja – videó

Ahogy már említettük, az LG Flex 2 az első modellnél íveltebb dizájnt, több lóerőt, a konkurenseknél gyorsabb feltöltést és látványos öngyógyító hátlapot kapott. Tényleg érdekes, videón is mutatjuk.

©

Visszatér a legendás mobiltelefon-márka

A Palm márkanév a kilencvenes évek közepén-végén egyet jelentett a ma okostelefonnak nevezett kategóriával. Egy kínai vállalat bejelentette: felélesztik a Palm brandet.

©

Itt az új Walkman

Android van rajta, de egyáltalán nem alkalmazások futtatására tervezték. A Sony új Walkmanje, ahogy nevéből sejthető, azoknak szól, akik egyetlen dolgot szeretnének vele csinálni: zenét hallgatni. Azt viszont az elérhető legjobb minőségben.

©

Könnyű és vékony laptopot szeretne? Itt az új ThinkPad

A cím elolvasása után emlékeztetjük: az nem volt feltétel, hogy olcsó is legyen.

©

Már rendelhető a zsebben elférő nyomtató

Egy izraeli startup már összegyűjtötte a pénzt arra a nyomtatóra, amely elfér a zsebben és bármilyen papírmérethez alkalmazható. A Las Vegas-i CES-en jelentették be a fejlesztők, hogy már várják az előrendeléseket.

©

Nem kell másik bicikli, pár tízezer forintból okossá teheti a meglévőt

Ahogy arra számítani lehetett, a kerékpárokat sem kerülte el az okosítás. Egy okosbicikli azonban nem feltétlen jelenti egy új darab beszerzését, elég lehet például csak a pedált lecserélni.

©

Itt a világ legvékonyabb külső merevlemeze

A CES-en ismerhette meg a világ a Seagate legújabb külső merevlemezét, amely igencsak vékony és légies.

©

Ez aztán a bejelentés: 2020-ban tömegével jönnek az elektromos autók

Az autóipart előbb-utóbb az elektromos járművek határozzák majd meg, a Panasonic vezérének CES-en tett bejelentése szerint pedig pár év múlva már tömeggyártásról lesz szó. Természetesen a Tesla lesz a főszerepben.

©

Elég egyetlen fejhallgatót felvennie, és olyan lesz, mintha 25 hangszóró venné körül

Az otthoni filmnézés élményének javítására már most használható a világ első 3D-s hangzást nyújtó fejhallgatója, hamarosan pedig a virtuális valóság megéléséhez is hasznos eszköz lehet. Ha felveszi és elfordítja a fejét, rögtön fordul a hanghatás is.

©

Új ASUS-telefon: elképesztő specifikációk, meglepően kedvező ár

Először került 4 GB RAM androidos telefonba, azonban ez nem jelenti azt, hogy a készülék megfizethetetlen volna, sőt. Íme a legújabb ASUS-telefon, fantasztikus specifikációkkal.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó szerint az ISIS taktikát váltott

Szijjártó szerint az ISIS taktikát váltott

Nácik és antifasiszták vonultak fel Bielefeldben

Nácik és antifasiszták vonultak fel Bielefeldben

Hármas karambol miatt zárták le a 2-es utat

Hármas karambol miatt zárták le a 2-es utat

A fideszes képviselő és a kabinetvezető is alpári módon reagált a szekszárdi kudarcra

A fideszes képviselő és a kabinetvezető is alpári módon reagált a szekszárdi kudarcra

Dízelország királya - teszten a BMW 330d Touring

Dízelország királya - teszten a BMW 330d Touring

Két legyet üt egy csapásra, aki a földjére napelemet "ültet"

Két legyet üt egy csapásra, aki a földjére napelemet "ültet"