szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az autósok mellett a kerékpárosok számára is jó néhány navigációs alkalmazás segíti a közlekedést, ám ezek használata sokszor macerás, sőt balesetveszélyes lehet. Egy egyszerű kütyü most ezt a problémát oldaná meg.

Ha az autósok menet közben képesek használni a navigációs alkalmazásokat, akkor a kerékpárosok miért ne tehetnék meg ugyanezt? Valószínűleg ez lehetett az a gondolat, amiből a kanadai CycleLabs is elindult, és aminek a végeredménye egy olyan eszköz lett, amit a jelek szerint már most imádnak a kerékpárosok.

©

A SmartHalo-t a bicikli kormányára kell szerelni, majd ezután beépített jeladója segítségével az androidos eszközökre, iPhone-ra és iPadre fejlesztett alkalmazással is képes kommunikálni. Az app a szokásos menetinformációk – megtett út ideje és hossza, elégetett kalória, megtett távolság – mellett GPS-ként is funkcionál: a navigációs alkalmazásoknál megszokott módon kell megadnunk az úti célt. Miután ezt megtettük, az app automatikusan kapcsolódik a SmartHalo-hoz.

Az eszköz széleibe apró LED-lámpákat szereltek a fejlesztők, így a kütyü zöld fény segítségével jelzi, merre kell épp kanyarodnunk. A készítők arra is gondoltak, hogy adott esetben eltéveszthetjük az irányt, ilyenkor a zöld fény pirosra vált, és megmutatja, merre kell fordulunk, ha ismét a megfelelő irányba szeretnénk kerülni. A SmartHalo mindezek mellett egy fényérzékelő szenzort, valamint egy beépített lámpát is kapott, így ha kezd sötétedni, automatikusan felkapcsolja a világítást a kerékpáron. A fejlesztők mindehhez egy 2000 mAh-s akkumulátort szereltek a készülékbe, ami a hivatalos adatok szerint 3 héteti működéshez elegendő energiát tárol el.

A kanadai fejlesztők Kickstarter-projektje gyorsan túlszárnyalta a 67 ezer kandai dollárra (kb. 14 millió forint) belőtt célt. A kampányból még több mint két hét van hátra, de már most 300 ezer kanadai dollárnál (kb. 63 millió forint) járnak. A leggyorsabbak már lecsaptak a 105 dollárral meghirdetett készülékekre, így jelenleg 131 dollárért (kb. 37 ezer forint) juthatunk hozzá. Az első darabokat 2016 májusában postázza majd a CycleLabs.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Orbán Viktor bejelentette, hogy jön az időseknek fenntartott idősáv a boltokban

Orbán Viktor bejelentette, hogy jön az időseknek fenntartott idősáv a boltokban

"Nem kell tízezreket költeni" - Vérbeli gamert kérdeztünk a kedvenc mobilos játékairól

"Nem kell tízezreket költeni" - Vérbeli gamert kérdeztünk a kedvenc mobilos játékairól