szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hitelkártya-vásárlások technológiai hátterét biztosító brit WorldPay cég újdonsága okafogyottá teheti a bankkártyalopásokat.

Ha valaki elemel manapság egy bankkártyát, és még a hozzá tartozó PIN kódot is tudja, „nyert ügye” van, amíg a tulajdonos nem tiltja le a kártyát, addig szabadon használhatja.

Az alternatív fizetési módok egyik vezető vállalata, a WorldPay viszont egy olyan megoldással rukkolt ki, amelynek köszönhetően ez a veszély nem fenyegetheti többé a kártyatulajdonosokat. A PEDCam (PIN Entry Device Camera) nevű újdonság lényege, hogy egy szinte észrevehetetlen kamerát építenek a szokványos bolti terminálokba, amely egy képet készít a felhasználóról akkor, amikor az beüti a PIN kódot. Ezt a képet a rendszer úgynevezett biometrikus sablonná alakítja (ez egyesek és nullák sorozata), és a kártya adataival együtt tárolja egy távoli, biztonságos szerveren.

©

Minden további vásárláskor már ellenőrizni lehet a sablonok azonosságát, azaz hogy ugyanaz a személy használja-e a kártyát. Ha a PEDCam eltérést tapasztal, megtagadja a tranzakciót, és azonnal riasztást küld. A rendszer egyébként tanulékony: minél többször használja valaki a kártyát, annál megbízhatóbbá válik az azonosítási folyamat.

Az eszközt jelenleg több országban is tesztelik, és a WorldPay szerint öt éven belül el is terjedhet az üzletekben.

Mindez remekül hangzik, azonban azzal számolni kell, hogy a PEDCammel megszűnne annak a lehetősége, hogy kölcsönadhassuk valakinek (például a gyerekünknek) a kártyánkat, bár ennyit mégis csak megér ez a fajta biztonság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!