szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az okostelefonok nem véletlen okosak, például online tárhelyre szinkronizálják a velük készített fotókat. Például a volt tulajdonos által eredetileg beállított tárhelyre, ha nem elég okos az, aki ellopja a készüléket. Ilyen történt most Budapesten.

Miért ne lopjunk okostelefont, ha nem vagyunk elég okosak hozzá? címmel tett közzé egy bejegyzést egy okostelefon (volt) tulajdonosa. Az eltulajdonított készülékről egy ideig nem is nagyon tudott semmit, de az utóbbi napokban elkezdtek megjelenni a fotók a telefonon bekapcsolat online tárhelyen – a fotókon pedig egy fiatal fiú látható, aki „kiválóan csücsörít,  szeret panelházakkal fényképezkedni, valamint anyukájának látszó személlyel lenni”.

Bár azt a bejegyzés írója is megjegyzi, hogy nem biztos, hogy a képeken látható fiatal lopta el a telefont – előfordulhat, hogy ő csak használtan vette –, de az biztos, hogy aki ellopta, valóban nem volt elég okos. Mivel nem kapcsolta ki a telefonnal készített képek online szinkronizálását, így a készülék volt tulajdonosa lényegében mindent lát, amit a mobil mostani használója lefotóz – ráadásul a bekapcsolt geotagging miatt az is kikövetkeztethető, hogy a mobilt most nyomogató fiú Budapest harmadik kerületében lakik. Sőt, a lakásban használt wifi adatai alapján még ennél pontosabban is bemérhető az illető.

Az okostelefon távoli elérése ráadásul fordítva is működik. A volt tulajdonos azt írja: „a kijelzőre küldtem neki üzenetet, kérést és telefonszámot”, de a mobil használója nem jelentkezik.

A történet nagyban hasonlít egy másik sztorihoz: tavaly ellopták a luxushajó magyar utasának iPhone-ját, aztán idén olyan történt, amin maga is meglepődött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!