szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mobilfizetés volt már az is, amikor 15-20 éve operátorlogót rendeltünk a Nokia telefonunkra, de ennél ma már sokkal jobb lehetőségeink vannak arra, hogy telefonunkat használjuk pénztárcaként. A szakemberek szerint sokan félnek használni a technológiát, mert kevésbé biztonságosnak hiszik. De nincs mese: az összes jel abba az irányba mutat, hogy hamarosan önnek sem kell majd több pénztárcát vennie.

A mobilos fizetés bizonyos formái már életünk szerves részét képezik: ezt a fizetési módot választjuk akkor, ha egy alkalmazást vásárolunk a Google Play-ben vagy az App Store-ban, ha SMS-ben fizetünk a parkolásért, vagy akkor, ha egy appon keresztül rendelünk meg és fizetünk ki egy terméket egy webáruházban.

Az okostelefonok fejlődésének köszönhetően az utóbbi években egyre több készülékben adott a lehetőség arra, hogy a pénztárcánkat a mobilra költöztessük. Az NFC technológia alkalmazása, vagyis az érintés nélküli mobilfizetés semmivel sem bonyolultabb, mint amikor egy bankkártyát húzunk le a pénztárnál, a felhasználók egyelőre még vonakodnak attól, hogy áttérjenek erre a megoldásra. Pedig a mobilfizetés nem új keletű dolog, az életünknek közel 20 éve szerves részét képezi.

Oplogó, csengőhang

A mobilfizetési lehetőség jóval az okostelefonok felbukkanása előtt jelent meg. A hazai mobilszolgáltóknál a 90-es évek második felében váltak elérhetővé a kifejezetten vásárlási célra elkülönített egyenlegek. A felhasználók ezekből fizethették ki az akkoriban megjelenő emelt díjas SMS-eket, amikért cserébe valamilyen mobilos szolgáltatást kaptak. Ez többnyire az operátorlogókat és csengőhangokat jelentette. Ez a lehetőség – vagyis, hogy mobillal fizessünk az eszközre letöltött tartalomért – ma is adott, csupán a vásárolt szolgáltatás változott meg: nem csengőhangokat töltünk le, hanem alkalmazáson belüli vásárlás (in app purchase) néven egy újabb pályát egy mobilos játékban, vagy egy új fegyvert a főhősnek.

Később fizikai világban elérhető termékekre és szolgáltatásokra bővült a mobilfizetés hatótávolsága, így lehetőség nyílt arra, hogy egy SMS-sel vagy telefonhívással vegyünk például parkolójegyet, adjunk fel hirdetést, indítsunk parkolást, vagy vásároljunk autópálya-matricát.

Ez már régóta működik
©

A mobilok fejlődésének köszönhetően aztán a 90-es évek végén megjelentek az első olyan készülékek, amelyekkel már internetezni is lehetett. A WAP-protokollnak köszönhetően már nem a telefon egyenlegéből, hanem bankszámláról vásárolhattak a felhasználók, amit az adatfolyam megfelelő titkosítása tett lehetővé. Az OTP és a CIB Bank a 2000-es évek elején fejlesztette ki saját wapos internetbankját, amit egészen az érintőképernyős mobilok elterjedéséig, vagyis 2010-2011-ig működtettek.

Az NFC lehet a nyerő

Nagyjából ezekben az években, tehát még az okostelefonok tömeges elterjedése előtt voltak már próbálkozások a hazai mobilfizetés beindítására, ekkor még egy bank és egy mobilszolgáltató együttműködésén alapulva. „Ezek korlátja az volt, hogy le kellett cserélni a korábbi SIM-kártyát, ám komoly hátrányt jelentett, hogy használatához egyszerre kellett a bank és a mobilszolgáltató ügyfelének lenni. Az ügyféloldali belépési korlát mellett tovább nehezítette az elterjedést, hogy sok esetben a kereskedői oldalon sem volt meg a megfelelő infrastruktúra a használatához. Ráadásul a technológia nem is volt gyorsabb egy hagyományos bankkártyás fizetésnél” – mondta el a hvg.hu-nak Deák András, a Libri-Shopline üzletfejlesztési igazgatója, aki a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK) egyesület elnökségi tagja is. Az okostelefonok megjelenésével újabb szolgáltatások indultak el, például a hazai Cellum fejlesztésére építő MasterCard Mobile, ami éppen néhány hete szűnt meg, helyét az itthon egyelőre csak a legnagyobb pénzintézet OTPay nevű digitális pénztárcájában elérhető MasterPass vette át.

A helyzet már csak azért is megérett a változásra, mert időközben szinte mindenki zsebében okos már a telefon. Erre reagálva a pénzügyi szolgáltatók saját mobilos alkalmazásokat adtak ki, így lehetőség nyílt arra, hogy a felhasználók ezek segítségével a korábbinál sokkal kényelmesebb módon indítsanak tranzakciókat. A pénztárca azonban ezzel még mindig nem költözött (teljesen) a mobilra, a szakértők szerint ezt a 2004 óta létező, de csak 2010-ben beindult NFC érheti majd el.

Lassan, de biztosan

Az itthon legtöbbek által a MobilTárca révén ismert technológia segítségével gyakorlatilag úgy vásárolhatunk a boltban, mint a bankkártyánkkal, azzal a különbséggel, hogy nem azt, hanem a mobiltelefonunkat használjuk. A Deloitte előrejelzése szerint egyre többen tesznek így a világon: míg 2014 közepén a használatban lévő, nagyjából 500 millió NFC-képes készülék csupán fél százalékát használták havonta legalább egyszer bolti fizetésre, addig 2015 végére a 600-650 millió ilyen eszköz 5 százalékára lehet ugyanez igaz.

©

Ez másfél év alatt óriási növekedést jelent, de még mindig nem áttörést: arról egyelőre szó sincs, hogy a mobilos fizetés hirtelen felváltaná akár a bankkártyás, akár a készpénzes fizetési formát. Pintér Róbert, az eNET kutatásvezetője a magyar helyzetbe avatott be minket. Azt mondta, a magyar lakosság jelentős része pénzügyileg igencsak konzervatív. „A készpénzes fizetést részesítjük előnyben, nem valószínű, hogy rövid időn belül többen használnák a mobilfizetési módot” – mondta a hvg.hu-nak a szakember.

Pedig biztonságosabb

Pedig a bankkártyát helyettesítő mobil jóval biztonságosabb a plasztiknál, elég csak arra gondolni, hogy a legtöbbek telefonját is egy felnyitó kód (vagy minta) védi. Azt viszont talán már kevesebben tudják – hiszen éppen félelmeik miatt nem is próbálták az alkalmazásokat –, hogy az egyszintű védelmet biztosító bankkártyákkal szemben a mobilfizetésnél van még egy védelmi vonal: a tranzakció lebonyolítását végző alkalmazás még egy külön PIN megadását is kéri.

©

Hiába azonban a technológia fejlettsége, ha az emberek nagy része nincs tisztában a lehetőségekkel. A mobilfizetés akkor fog elterjedni, ha nemcsak hogy biztonságosabb lesz, hanem annak is fogjuk érezni. Deák András szerint az, hogy egyre több, a biometrikus azonosításra képes okostelefon van a piacon, jelentős mértékben hozzájárulhat ehhez. „Az ujjlenyomat-olvasóval történő azonosítás még a PIN-kódos azonosításnál is biztonságosabb lehet, így a felhasználóknak kevésbé kell tartaniuk attól, hogy ellopják adataikat és pénzüket” – mondja az SzEK.org elnökségi tagja.

A szakember szerint ezeknek a megoldásoknak köszönhetően az érintésmentes mobilfizetés egyre népszerűbbé válhat, de az igazi piaci bummra még egész biztosan várni kell néhány évet. A Deloitte elemzése szerint középtávon stabilan növekszik majd az NFC készülékek felhasználása bolti fizetésre, ennek feltétele azonban, hogy a vásárlók megismerjék a folyamatot, valamint az, hogy a különböző szolgáltatók és kereskedők egyre nagyobb számban fogadják el a fizetési módot. Nagyban hozzájárulhat ehhez az is, hogy a legnagyobb technológiai vállalatok, az Apple, a Google és a Samsung idén teljes erővel fejlesztik és marketingelik is mobilfizetési platformjaikat.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Unokahúga szerint Trump csalással került be az egyetemre

Unokahúga szerint Trump csalással került be az egyetemre

Az új japán szupervonatot egy földrengés sem képes megállítani

Az új japán szupervonatot egy földrengés sem képes megállítani

Jair Bolsonaro brazil elnök elkapta a koronavírust

Jair Bolsonaro brazil elnök elkapta a koronavírust