szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az internetfelhasználók közel fele elismerte, hogy megosztotta már jelszavait valakivel, vagy mások számára is látható helyen tárolja azokat, derült ki a Kaspersky Lab legutóbbi felméréséből. Ez az adat jól mutatja a kiberhozzáértés hiányát.

Amikor a jelszavak fontosságáról esett szó, a válaszadók szükségesnek tartották az erős jelszavak alkalmazását az olyan szolgáltatásoknál, amelyeknek a legmagasabb értéket tulajdonították. A felhasználók szerint az erős jelszavakra leginkább az online bankolásnál (54%), az e-mailezésnél (44%) és a közösségi oldalaknál (21%) van szükség.

A megkérdezett otthoni felhasználók úgy vélik, hogy az online vásárlások és a fizetésre szolgáló alkalmazások szintén erős jelszavakat igényelnek, de ezt nem tartották annyira fontosnak. Csak 29%-uk tartotta az online vásárlást fontos szolgáltatásnak, bár a válaszadók több mint egyharmada (38%) érezte úgy, hogy indokolt az erős jelszó. Ráadásul csupán 29%-uk értett egyet azzal, hogy az online fizetési rendszerek erős jelszót igényelnek, és valamivel kevesebb mint 23%-uk értékelte ezeket a szolgáltatásokat fontosnak.

Ennél is aggasztóbb a tény, hogy bár a fogyasztók egyetértettek abban, hogy az online pénzügyi tranzakciók erős jelszavakat igényelnek, több mint a negyedük (29%) úgy gondolja, hogy nincs szükség a bejelentkezési adatok további védelmére ezen szolgáltatások igénybevételekor. Arra számítanak, hogy a márkák, amelyektől vásárolnak, minden szükséges védelmet biztosítanak.

Még nagyobb kockázatnak teszi ki személyes információit az internethasználók harmada (33%), akik ugyancsak elismerték, hogy szabadon megosztják jelszavaikat a családtagokkal. 44%-uk nem csupán megosztotta a jelszavakat, hanem mások számára látható helyen hagyta. Tízből egy (11%) megoszt jelszavakat barátokkal és meglepő módon 6%-uk a kollégáival is. És az otthoni felhasználók több mint egyharmada (38%) csak egy e-mail címet használ minden célra, és ennek a jelszónak a megosztása másokkal igen költséges lehet. Ha illetéktelen kezekbe kerül, ez a jelszó feloldhat minden információt, amelyet az e-mail fiókban tárolnak.

“A felhasználóknak hozzáértőbben kellene viszonyulniuk jelszavaikhoz. Ha egyszer megosztják, nagyon nehéz nyomon követni, hogy hol köt ki a jelszó. A kutatásaink szerint az emberek nem értik, hogy miért van szükség erős jelszavakra és miért kell ezeket bizalmasan kezelniük. Nyilvánvalóan elvárható egy baráttól vagy családtagtól, hogy ne hozza tudatosan nyilvánosságra a jelszavainkat, de ha megosztjuk ezeket, akkor megnő a veszélye annak, hogy rossz kezekbe kerülnek. Ez könnyű hozzáférést biztosíthat a kiberbűnözőknek a személyes és pénzügyi információkhoz, valamint a feltört számlákat arra használhatják, hogy fertőzött hivatkozásokat és fájlokat osszanak meg, másokat károsítva meg ezzel. A legrosszabb esetben teljes személyazonosságok is veszélybe kerülhetnek. Még a legösszetettebb jelszó is gyengévé válhat, ha mások által látható, úgyhogy mindenki tartsa meg magának a jelszavait” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

Ha az ön jelszavát is ismerhetik másik, inkább cserélje le. Ehhez nézze meg korábbi cikkünket, melyben mutatunk egy módszert, amellyel 1 perc alatt csinálhat magának könnyen megjegyezhető jelszót, amit senki nem fog kitalálni, még egy gép is nehezen boldogulna vele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!