szerző:
hvg.hu

Visszaélhetett mobilpiaci erőfölényével a Google, erre jutott az Európai Bizottság. A testület versenyjogi eljárást indít a vállalat ellen.

Az Európai Bizottság éppen egy éve jelentette be, hogy kivizsgálja, visszaélhetett-e mobilpiaci erőfölényével az Android rendszer mögött álló Google. A szerdai közlemény alapján az EB most a vállalatot is értesítette arról, hogy versenyjogi eljárást indít a Google, illetve a Google-szolgáltatásokat összefogó vállalat, az Alphabet ellen.

A testület indoklása szerint a Google az általános internetes keresések, a (más gyártók számára) licencelhető mobil-operációsrendszerek és az Androidon elérhető alkalmazásboltok terén is domináns pozícióban van. Az EB megállapította, hogy ezeken a területeken a legtöbb tagállamban 90 százalék fölötti a Google részesedése: így van ez a telefonos keresésekben, de az androidos letöltések több mint 90 százalékát is a Google Play áruházból ejtik meg a felhasználók. Ez már csak azért is kritikus, mert az EU-tagállamokban szinte mindenhol 80 százalék fölött van az Android részesedése, és ahogy azt a bizottsági állásfoglalás is jelzi, az alsó- és középkategóriában tulajdonképpen csak androidos telefonok vannak a piacon.

©

Az EB állásfoglalása szerint a Google jelentős erőforrásokat öl abba, hogy mások nehéz helyzetbe kerüljenek ezeken a területeken, például pénzügyi eszközökkel éri el több gyártónál és mobilszolgáltatónál, hogy a keresési lehetőségek közül csak a Google-féle megoldást telepítsék a készülékekre.

A testület úgy véli, a Google magatartása hátráltatja a piaci versenyt, és sérti a fogyasztók érdekeit. Ha a versenyjogi eljárás is megalapozottnak találja a tényállást – és nem születik addig peren kívüli megállapodás –, a Google globális bevételei 10 százalékát, azaz 7 milliárd dollárt is befizethet büntetésként – ez 1900 milliárd forintot jelent.

A bizottsági állásfoglalásra reagálva a Google közölte: szerintük  az Android hozzájárult egy jelentős és fenntartható ökoszisztéma kialakulásához, amely nyílt forráskódú szoftverre és mindenki számára hozzáférhető innovációra épül.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken