szerző:
hvg.hu

A zsebben is elférő eszköz 99,5 százalékos pontossággal képes meghatározni egy étel gluténtartalmát.

A gluténmentes étrend a lisztérzékenyeknek kötelező, de rajtuk kívül is egyre többen választják. Éppen ezért egyre több élelmiszerre írják rá, hogy gluténmentes, de egy új eszközzel mindenki maga meggyőződhet akár az otthoni vacsoránál, akár az étteremben, hogy valóban gluténmentes-e az étele.

A Nima egy táskában vagy akár a zsebben is elférő kütyü, ami percek alatt képes meghatározni, az adott étel tartalmaz-e glutént. A tesztelésre szánt ételdarabot egy egyszer használatos kapszulába kell behelyezni, majd betenni azt a gépbe. A folyamat elindítása után 2-3 perccel már meg is van az eredmény: egy mosolygós arccal jelzi, hogy az étel gluténmentes, egy szomorú arc pedig ennek az ellenkezőjét.

©

A Live Science szerint az eszköz kémiai és mechanikai eljárással teszteli le, az adott étel tartalmaz-e glutént. A fejlesztők szerint a megengedett érték 20 milliomod részét is képes detektálni, vagyis egy valóban pontos kütyüről van szó. A Nima ugyanakkor nem kapott gyógyászati segédeszköz-minősítést, így egyelőre csak egy olyan eszköz, amely segítségével több információhoz juthatunk egy-egy étellel kapcsolatban. Éppen ezért egy mobilalkalmazást is fejlesztettek hozzá, ahol a felhasználók megoszthatják az egyes éttermekben, vendéglátóhelyeken fogyasztott ételekkel kapcsolatos tapasztalataikat.

©

Az új kütyü a piacon lévő hasonló eszközökhöz képest jóval kisebb és könnyebb, ráadásul a tesztek során 99,5 százalék pontossággal dolgozott. A fejlesztő 6SensorLabs ugyanakkor megjegyzi, hogy a Nima nem képes egyszerre az összes ételt megvizsgálni: ha a tányéron a hús mellett salátaöntet és tészta is van, mindet külön-külön kell megvizsgáltatni vele.

Az eszköz már előrendelhető, igaz, egyelőre csak Amerikából, ám érdemes lehet figyelni rá: az alapváltozata 199 dollárba (kb. 57 ezer forintba) kerül, ami nem tűnik soknak ahhoz képest, hogy gyakorlatilag egy mindennapi használati tárgyról van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!