szerző:
hvg.hu

Egy új módszerrel sok, a gyártó által előre telepített, de teljesen felesleges programtól szabadulhatunk meg. A gép kevésbé lesz leterhelve és még több hely is lesz rajta.

Lassan egy év telt el azóta, hogy a Microsoft kiadta legújabb operációs rendszerét, a Windows 10-et, azóta pedig jó néhány frissítést adtak már ki hozzá. A következő az Anniversary Update nevet viseli – utalva a rendszer első születésnapjára –, és a hibajavítások mellett több újdonsággal is szolgál majd. Az egyik ilyennek sokan fognak örülni, és ami legjobb, ha valaki nagyon szeretné, máris kipróbálhatja: ez pedig a tiszta telepítés.

Ennek lényege, hogy úgy telepíti újra magát az operációs rendszer, hogy a számítógépekre a gyártó által előre telepített programokat – úgynevezett bloatware-eket – törli a gépről. Ez azért is rendkívül hasznos, mert ezek a háttérben futó szoftverek gyakran nemcsak az erőforrásokat kötik le, de a helyt is foglalják, és időnként még a vírusok számára is kiskapukat nyithatnak.

A rendszer az új módszerrel ezzel minden olyan dologtól megszabadítja a gépet, ami nem a Windows alapfelszerelése, vagyis a Microsoft által bekészített appokat és programokat meghagyja majd. Mindez nemcsak azoknak jó, akiket idegesítenek ezek a programok, hanem azoknak is, akik szeretnének túladni a Windows 10-es gépükön, így ugyanis nem kell egyesével törölgetni mindent, elég csak ilyen módon újratelepíteni a Windowst – a személyes fájlok persze megmaradnak.

©

Az új, egyszerűsített telepítő egyelőre még nem nyilvános – az majd csak a nyári, Anniversary Update-tel lesz elérhető bárki számára, a Windows Insider Program résztvevői azonban már letölthetik és telepíthetik a frissítést. Néhány kattintással viszont bárkiből a program tagja lehet.

Ehhez a Windows Insider Program oldalán a Get Started feliratú gombra kell nyomni, majd elfogadni az ilyenkor szokásos licensz szerződést. Ennek lényege, hogy a felhasználó hamrabb kapja majd meg az új, fejlesztés alatt álló Windows-funkciókat, amik működését a Microsoft folyamatosan figyeli, majd a működésről névtelen technikai adatokat gyűjt. Ezután a Start menü - Gépház - Frissítés és biztonság - Windows Update - Speciális beállítások menüpontban az Inside Privew bulidek beszerzése résznél a Kezdés gombra kattintva kell engedélyezni, hogy a gép letölthesse a programban résztvevők számára kiadott frissítéseket. Ezt mindenképp érdemes megtenni, a tiszta telepítő ugyanis csak a 14342-es, vagy annál frissebb verziószámú insider Windows esetén futtatható.

A "tiszta" Windows telepítéséhez szükséges eszközt erről a linkről lehet letölteni, aminek használata nagyjából egy frissítéssel egyenértékű. Az elindítása után a licensz szerződést kell elfogadni, majd kiválasztani, hogy szeretnénk-e megtartani a személyes fájljainkat, vagy a frissítés mindent töröljön le a gépről. A telepítő ettől kezdve teszi a dolgát, azt azonban nem árt tudni, hogy ezzel a drivereket is törli a gépről. Ezeket a Windows Update segítségével lehet visszaállítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Mi a hatékony munka titka? Mutatunk 6 segítő tippet!

Mi a hatékony munka titka? Mutatunk 6 segítő tippet!

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Nemcsak a nagyágyúknál van kartellezés, csúf bukás készül a francia sonkásoknál

Nemcsak a nagyágyúknál van kartellezés, csúf bukás készül a francia sonkásoknál

Váratlanul lemondták Gálvölgyi János kaposvári előadását

Váratlanul lemondták Gálvölgyi János kaposvári előadását