szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google nemrég fedezett fel egy komoly biztonsági rést, amit nyilvánosságra is hozott. A Microsoft szerint túl korán.

Komoly biztonsági rést fedezett fel néhány hete a Google a Flash-ben és a Windowsban, ám ezidáig a fejlesztők csupán az egyik kiskaput falazták be – számolt be róla az Engadget. A keresőóriás a biztonsági sebezhetőségre vonatkozó saját irányelveit betartva adott némi időt a hibák kijavítására, az idő lejártával azonban nyilvánosságra hozta a részleteket. Bár az Adobe október 26-án frissítette a Flash Playert, kiderült, a Windowsban továbbra sem küszöbölték ki a hibát, amivel a legnagyobb probléma, hogy jelenleg is aktívan kihasználják.

A Google szerint a hiba alkalmas arra, hogy az úgynevezett sandboxból (homokozóból) kitörjenek a rosszindulatú programok. A sandbox lényege, hogy az abban futtatott alkalmazások nem tud kontrollálatlanul hozzáférni a számítógép erőforrásaihoz, így a megbízhatatlan programok mind ebbe a környezetbe kerülnek.

A VentureBeat szerint a Microsoft fejlesztői azért nem javították még ki a hibát – ellenben az Adobe-bal –, mert a Flash Playert jóval egyszerűbb frissíteni, mint egy egész operációs rendszert. Emiatt a Google által “kivárt” 10 nap sem volt elegendő a hiba javításához.

Hasonló előfordult már 2015-ben is, így a redmondi cég most megismételte az akkor elmondottakat, miszerint a Google ezzel a lépéssel potenciális veszélynek teszik ki a felhasználókat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!