szerző:
hvg.hu

Aludni ugyan még sokat kell, de várni már nem annyira. Hivatalossá tette nagy visszatérését a Nokia. A finnek már az utolsó simításokat végzik.

Régen volt már olyan, hogy a Nokiától hangos a technológiai sajtó, de most ismét ez a helyzet. A finn vállalat utoljára akkor volt ennyire fókuszban, amikor 2014-ben eladta telefongyártó részlegét a Microsoftnak – illetve most, amikor a megannyi találgatás és itt-ott elejtett nyilatkozat után közleményben tudatták: visszatérnek.

Bár a finn márka már hosszú évek óta nem tett le igazán értékelhető telefont az asztalra, még mindig nagy a nimbusza. Már csak amiatt is, mert minden idők 20 legnagyobb számban eladott telefonja közül 12 Nokia típusú. (Itt futhatja végig az érdekes listát.) Most pedig minden valamirevaló tech oldalon megjelent a finnek által kiadott sajtóközlemény mondanivalója, mellyel hivatalossá tették a korábbi félhivatalos infókat, tényleg 2017 elején kerülnek polcokra az új Nokiák. (Nyáron ugyan arról is szó volt, hogy még idén megmutatják őket, ez egyre kevésbé valószínű.)

Nokia 3210: a telefon.
©

A finnek a több nagy gyártó, például az Apple, a Sony vagy az Amazon által is alkalmazott modellt követik. Ők gondozzák a márkák, náluk van minden jog, de a készülékek konkrét összeszerelését a Foxconn végzi majd.

Az eszközök forgalmazását és marketingelését a Nokiához hasonlóan finn, fél éve kifejezetten erre a célra léztrehozott HMD nevű vállalat végzi majd. A licencmegállapodás értelmében a HMD tíz évre kizárólagos jogot kapott a Nokia márkanév használatára okostelefonokra és táblagépekre.

Amire mindenki emlékszik.

A cég korábbi bejelentése szerint hagyományos mobilokkal, valamint androidos okostelefonokkal és táblagépekkel egyaránt megjelennek majd a piacon. A Nokia új készülékei hónapokkal ezelőtt már feltűntek néhány képen és videón, itt megnézheti őket. Néhány hete új fotók is megjelentek az egyik modell külsejéről.

Ha tudni szeretne az új Nokiák napra pontos megjelenési idejéről és áráról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mitől jó vezető Dumbledore és mitől rossz Umbridge?

Mitől jó vezető Dumbledore és mitől rossz Umbridge?

Az Apple figyelmezteti a rendőröket: szó szerint rá se nézzenek az iPhone-okra

Az Apple figyelmezteti a rendőröket: szó szerint rá se nézzenek az iPhone-okra

Soha nem volt még ilyen alacsony a vízállás a Dunán

Soha nem volt még ilyen alacsony a vízállás a Dunán

"Ilyen lakásárak mellett a csok nem elég, ezért kell a lakástakarék"

"Ilyen lakásárak mellett a csok nem elég, ezért kell a lakástakarék"

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

Ilyen magasan még nemigen énekelt Eminem (videó)

Ilyen magasan még nemigen énekelt Eminem (videó)