Szabó M. István
Szabó M. István

Nem maga a mobilnet, hanem a komplex mobilszolgáltatási csomag a drága Magyarországon, de erről alapvetően nem a szolgáltatók tehetnek – áll egy frissen publikált tanulmányban. Az elveszett mobilinternet nyomában címmel az MTA új Verseny és Szabályozás (VéSz) 2016-os kötetében megjelent 40 oldalas „vádiratról”, és a mobilinternet-fejlődés súlyos lemaradásáról az egyik szerzőt, Pápai Zoltánt kérdeztük.

hvg.hu: Az a legmegdöbbentőbb állításuk, hogy nemcsak az uniós tagországoktól maradunk le a szélessávú mobilpenetrációban, hanem Chilétől, Mexikótól és Törökországtól is. Ráadásul ez a lemaradás egyre nagyobb. Mi ennek az oka?

Pápai Zoltán: Nem lehet erre egy mondatban válaszolni, mert ha azt mondanám, hogy a legvalószínűbb ok a mobilszolgáltatás magas ára, akkor az leegyszerűsítő és részben félrevezető lenne. Az bő két éve már világos, hogy a magyar mobilinternet terjedése egyértelműen elmarad az európaitól. Az azonban mégiscsak kínos, hogy mind az EU-tagállamok között, mind a 33 tagú OECD-ben mi vagyunk a legutolsók. Kollégáimmal az Infrapontnál ezért döntöttünk úgy, hogy megkeressük ennek magyarázatát.

©

hvg.hu: Hogy kerül egy gazdasági tanácsadó cég tanulmánya egy akadémiai kötetbe?

P. Z.: Ez egyéni választás, nem céges tevékenység. A Verseny és Szabályozás (VéSz) kötetekbe 2007 óta, gyakorlatilag a kezdetektől a kollégáimmal folyamatosan publikálunk különféle verseny és szabályozási közgazdasági kérdésekről.

hvg.hu: Korábban, amikor a kormány állami mobilszolgáltatóval akart versenyt élénkíteni, bemutatták, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján nem attól lesz nagyobb a verseny, ha 3 helyett 4 szolgáltató van a piacon. Lassan tíz éve pedig azt is megírták, hogy a hatóságoknak a netsemlegességi vitában érdemes lenne óvatosnak lenniük, mert a fejlődést lassíthatják egy-egy rossz döntéssel – igaz, e tanácsukat az NMHH éppen mostanság nem látszik megszívlelni. Mire jutottak Az elveszett mobilinternet nyomában című tanulmányban?

P. Z.: Azt néztük, hogy a különböző lehetséges okok közül mi mennyire magyarázhatja a rossz helyezésünket. Azzal kezdtük, hogy a mobiladat ára, a mobilnet keresletét befolyásoló különböző tényezők, vagy a digitális képességek mennyiben indokolhatják a helyzetet. Arra jutottunk, hogy az OECD-tagországokban kimutatható, általános fejlődési tendenciától való elmaradásunk nem igazán magyarázható ezekkel a tényezőkkel. A fogyasztók érezhetik úgy, hogy „drága mobilnet”, de mi azt találtuk, hogy Magyarország szigorúan a mobilnet árában messze nem a legdrágább a nemzetközi mezőnyben. Persze nehéz egy átlagos előfizetéses vagy prepaid csomag árából leválasztani a mobiladat árakat, de mi éppen ezt tettük, és ebből az látszik, hogy az általános árszínvonal eltéréseit is figyelembe véve még az itteninél drágábban adott mobilnet mellett is magasabb a 100 lakosra jutó mobilnet előfizetések száma más OECD-országokban.

©

Ezért mentünk tovább, és amikor az adathasználat nélküli hang- és sms-árakat hasonlítottuk össze, akkor kiderült, hogy az OECD-országok között nálunk kerül a legtöbbe ez a szolgáltatás. Az összehasonlításhoz az OECD által használt különböző fogyasztói kosarak árát vettük figyelembe, amik a használt hang és sms mennyiségében különböznek, úgy, hogy van kis-, közepes és nagyobb fogyasztói igénynek megfelelő változat. Az 5 vizsgált kosárból egy kivételével mindegyik esetében nálunk volt a legmagasabb az ár az OECD-tag EU-országok közül. Magyarországon az egyes vásárlőerő-paritáson számított árszintek 65-139 százalékkal haladják meg az OECD-átlagot.

Persze az OECD összehasonlító kosaraival van egy módszertani probléma – amit mi is sokszor kritizáltunk – nevezetesen az, hogy irreálisan nagy sms mennyiséggel számolnak, ami nagyon eltér a magyar, de az európai átlagos használattól is. Ez a torzítás azonban csak árnyalja, de nem magyarázza meg a relatív helyzetet, hisz más országokat is hasonlóan érint.

hvg.hu: Ezekre mondhatom azt hardcore szkeptikusként, hogy ez csak azt támasztja alá, hogy keveset telefonálunk…

P. Z.: Mondhatnánk, ha mind a hang-, mind a mobilnethasználat csak önmagában állna. Csakhogy a kettő fogyasztása között kapcsolat van. A magyar felhasználó, akárcsak külföldi társai, ugyanis nem külön hangot meg adatot vesz, hanem ezekből kombinált csomagot, de amikor választ, azt elsősorban nyilván a teljes csomagár alapján teszi. Vagyis, ha effektíve drága a szükséges hangszolgáltatás, akkor az a csomag lesz jó, amibe kevesebb jut az adatból. És ez az igazán veszélyes a mobilnethasználat terjedésére.

Bár nem igazán nőttek a mobilszolgáltatás terhei az elmúlt években [jóllehet, az 2015 nyarán kiderült, hogy akár néhány száz forintos számladrágulás is tömegeket képes mozgásra bírni – a szerk.], Európában az árak trendje csökkenő. Nálunk ez a hatás 2012 óta egyáltalán nem érvényesül. Emiatt van az, hogy a mobilnetben lemaradunk.

hvg.hu: Ha nem kerülne többe, de többet lehetne mobilnetezni, az nyilván nem lenne hátrány. Feldobott labda, hogy miért nem ezt tapasztaljuk…

P. Z.: Más országokhoz képest a nyilvánvaló különbséget a szektort sújtó adók jelentik, bár ez a fogyasztók számára alapvetően rejtett marad. Kevesen tudják, bár benne van a költségvetésben, hogy a hangra és az sms-re kivetett brutális mértékű telekomadó a szektorból évente 54 milliárd forintot vesz ki. Ennek nagy részét nyilván mobil fogyasztók zsebéből, miközben ebből az összegből bőven fedezhető lenne a folyamatos árcsökkenés, ami ösztönözné a mobilnet terjedését.

©

Konzervatív becslésünk szerint a perc- és sms-alapon kivetett adóval az állam évente kiszívja a szektor bevételének 12 százalékát. Ez az, ami hosszú távon garantálja a lemaradást. Empirikusan ezt ugyan csak közvetve tudtuk igazolni, de közgazdaságilag világos a mechanizmus, ami szerintünk magyarázza mindazt, ami történik.

hvg.hu: Lehet-e ez az állam oldaláról nézve nem szándékos?

P. Z.: Azt nem gondolom, hogy a versenyképesség szempontjából is fontos mobilnetet akarta volna bárki tönkretenni. Inkább az a helyzet, hogy egyszerűen fel sem merült, hogy a hangra és sms-re kivetett adó ilyen jelentős járulékos veszteséggel jár majd. Hozzáteszem, hogy a korlátlan hang és sms ajánlatokra gyakorolt negatív hatást tudtuk, de a netre vonatkozót mi sem láttuk előre. Az viszont biztos, hogy egy gazdasági és társadalmi fejlődés szempontjából érzékeny, alapvető szolgáltatást nyújtó szektorra ilyen adót legfeljebb csak átmenetileg szabadna alkalmazni. A telekomadó tényleges hatását eddig nem tárta fel senki, ahogy tudomásom szerint más, az energia vagy a pénzügyi szektorokra kivetett adókét sem. A telekomszektor esetében világos, hogy a piac fejlődését egyértelműen csak az segítené, ha az adót, úgy ahogy van, eltörölnék.

hvg.hu: Mondja ezt éppen akkor, amikor Deutsch Tamás bejelentette, hogy jövőre 5 százalékos lesz az internet áfája. Akkor ez csak olyan, mint egy artériás vérzésre tett sebtapasz?

P. Z.: Nem vitatható, hogy a szándék pozitív. Világos, hogy az áfa magas, de ez lényegében minden szolgáltatásra érvényes. Hogy általánosságban véve kevesebb pénz jut mindenre, az csökkenti a keresletet, de a mobilnet, legalábbis más szolgáltatásokhoz képest nem szenved hátrányt, szemben a szektorális adóval. Nyilván az áfa általános csökkentése is kedvező hatással járna. Az, hogy most 18 százalékra csökkent az internet áfája, kicsit serkentheti a keresletet, de ez nem kezeli az igazi problémát. Jó eséllyel akkor sem tenné, ha az áfa nullára csökkenne, mert ez a tétel egy mobilcsomagnak például csak az internetes részét érinti, amiről azt találtuk, hogy kisebb súlyú, meg nemzetközi összehasonlításban nincs nagyon magasan árazva.

hvg.hu: Ha így is, úgy is olcsóbbá válik a szolgáltatás, miért lenne nagyobb a probléma?

P. Z.: A távközlési szolgáltatások világban, ahol eleve minden adat, a percekre épülő adóztatás eleve visszafogja a fejlődést. Nem csak a mobilnet, hanem a korlátlan csomagok megjelenését is akadályozza. Az adó vagy annak legalábbis nagy része az árba hosszú távon beépülő költségként hat, s ez az elsődleges okozója a mobilnet alacsonyabb elterjedtségének. Ma a lehetségesnél alacsonyabb ívű fejlődési pályán halad az ország, ami egyet jelent a társadalmi szintű lemaradással.

©

Ma a mobilnet egy olyan alapvető kommunikációs szolgáltatás, amelynek fejlődését az segíti leginkább, ha tényleg elérhető mindenki számára, aki képes és szeretné használni. Lehet, hogy a probléma felismerése hozta az internetáfa csökkentését, de ez biztosan nem kínál teljes megoldást.

hvg.hu: Hogy kellene ezt érteni?

P. Z.: Szakmai közhely, hogy az adózást nem jó a szektorokra, szolgáltatásokra diszkriminatívan alkalmazni. Azt meg eleve a piaci szereplőkre kell hagyni, hogy kitalálják, kikísérletezzék, mi is kell a fogyasztóknak. Könnyű belátni, hogy a recept része a jó infrastruktúra, jó szolgáltatás (ami alapvetően megvan), s mindez kedvező áron. Az uniós tagországok közül egyébként csak háromban, Görögországban, Máltán és nálunk van telekomadó, s a nem EU-s OECD-országok között is pont azoknál, akik velünk együtt a mobilnet fejlettségi sor legvégén vannak. Nem nehéz belátni, hogy nem ez a követendő nemzetközi példa. Különösen igaz ez, ha a gazdaság helyzete, teljesítménye már nem indokolja a válságban megjelent különadók fenntartását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Balogh Csaba (Shenzhen, Kína) Tech

Epekedni fog az 5G-s internet után, ha megmutatjuk, hogy mire jó

Miközben Magyarországon és a világ többi részén is a 4G-s mobilnet bevezetésén fáradoznak a szolgáltatók, az iparági kutatás-fejlesztési központokban már javában fejlesztik az 5G-t. És nem, egyáltalán nem az lesz a legfontosabb előnye, hogy gyorsabban jönnek le a filmek az nCore boltból.

"A gép, amin ülök, mindjárt szétesik" – ez lehetett az eltűnt Premier League-csatár utolsó üzenete

"A gép, amin ülök, mindjárt szétesik" – ez lehetett az eltűnt Premier League-csatár utolsó üzenete

Magyarországon valószínűleg csak búcsúztatják Andy Vajnát, a temetése Amerikában lehet

Magyarországon valószínűleg csak búcsúztatják Andy Vajnát, a temetése Amerikában lehet

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Eddig ismeretlen felvétel arról, hogyan rángatták végig Hadházyt a zárt MTVA-folyosón

Eddig ismeretlen felvétel arról, hogyan rángatták végig Hadházyt a zárt MTVA-folyosón

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet