Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

“Próbálják csak megnézni A bárányok hallgatnak című filmet úgy, hogy leveszik a hangot. Elég unalmas mozi lesz. De próbálják meg úgy, hogy a képet veszik el, és csak hallgatják. Az élmény megmarad” – ezzel a példázattal érvelt az audio fontossága mellett a Lisszabonban rendezett IFA 2017 sajtókonferencián Dr. Andreas Sennheiser. A nevét viselő vállalat vezérigazgatójának jól csengő mottója szerint amit látunk, az adja az információt, de amit hallunk, az kelti az érzelmet.

Egy audiotermékekkel foglalkozó vállalat vezérigazgatója persze aligha érvelhetne más mellett. És aligha foghatná meg a mostanában igencsak divatosnak számító technológiai trendet, az alapvetően a látvánnyal operáló virtuális valóságot is a hang oldaláról. Nehéz is lenne letagadni, hogy fontos szempont: a vizualitás mellé a valósághűen szóló hangok jelentősen növelik a virtuális valóság (VR) befogadásának élményét.

A Sennheisernél készülnek is erre, a megoldásuk neve az Ambeo. A cégvezető szerint a technológia lényege, hogy 360 fokban rögzíti és adja vissza a hangokat. Merthogy valamelyest máshogy hallunk mondjuk egy erdőben lévő rigót, egy egyetemi előadást, egy koncerte és egy sporteseményt is, ha egy kicsit elfordítjuk a fejünket. Nem nagy a különbség, látszólag semmi értelme ilyen apróságokra odafigyelni – pedig éppen ez az apróság különbözteti meg egy helyzet valódi megélését a rögzített felvétel visszahallgatásától.

©

A Sennheiser reményei szerint technológiájukra nagy igény lesz a kiterjesztett és a virtuális valóságra alapuló megoldásoknál, a koncertek 3D hangos rögzítésénél (és a hangban hasonló élményt nyújtó visszahallgatásoknál), a sporteseményeknél, no és persze a VR-es játékokban. És hogy egy nagyon konkrét példát is hozzunk: fontos lesz egy ilyen hangrendszer az új, virtuális valóságra alapuló Facebookon is csevegőszobájában is. Egy sima videotelefonálásnál jóval életszerűbb élményt ad úgy hallani a másikat, mintha az valóban ott lenne mellettünk.

360 fokban rögzítő mikrofon
©

Mindehhez rögzítői és visszajátszási oldalon is szükség van eszközökre. Az előbbit az Ambero VR mikrofon adja, amit elsősorban VR-tartalmakat készítőknek szán a vállalat, ami már az 1179 eurós (kb. 369 ezer forint) árából is sejthető. A nem kevés pénzért cserébe a mikrofon olyan szinten rögzíti a környezetben lévő összes hangot, hogy a felvétel visszajátszásakor a fejünk apró elfordulása esetén is pont ugyanannyira halljunk majd minden máshogy, mintha a felvétel készítésének helyén mozdultunk volna meg.

És persze nem lenne kerek a történet, ha nem kínálnának ehhez egy “vevőt”: az eredetileg az idei CES szakkiállításon bemutatott, a zenehallgatástól kezdve a játékokig minden realisztikusabbá tévő Ambeo Smart Surround fülhallgatókról van szó. Az okostelefonhoz headsetként is használható fülhallgatóban mikrofon is van, így még ha nem is stúdióminőségben, de mindennapi szinten ez is képes a hangkörnyezet realisztikus rögzítésére, a felvételeket pedig a Sennheiser telefonos alkalmazásában lehet ugyanolyan valósághű minőségben visszajátszani.

©

Mint a lisszaboni sajtókonferencián kiderült, a vállalathoz éppen múlt csütörtökön érkeztek meg az első példányok. A fülhallgató forgalmazását nyáron kezdik majd meg, így a szeptember 1-jén kezdődő berlini IFA kiállításon már biztosan ott lesz. Az ára egyelőre ismeretlen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balogh Csaba Tech

Kiderült, mi lehet izgalmas szeptember elején Berlinben, jön az IFA 2017

Külön teret szentelnek az innovációnak, az eddiginél nagyobb területen állítanak majd ki a márkák, a startupokat befektetőkhöz, a gyártókat pedig beszállítókhoz próbálják majd juttatni – nem kis tervekkel vágnak neki az IFA 2017 szervezői az idei berlini szakkiállításnak.