szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók új, mesterséges intelligencián alapuló programja meglepően jól színezi át a fekete-fehér fotókat.

Korábban is volt már jó pár olyan program, amelyik kiszínezte a fekete-fehér fotókat, de a végeredmény sok esetben nem volt tökéletes. Az emberek jóval pontosabban dolgoztak a stúdiókban, viszont az algoritmushoz képest igen lassan. A Kaliforniai Egyetem kutatói ezért kombinálták ezt a kétféle módszert, hogy megtalálják a gyors és pontos megoldást.

©

Richard Zhang és csapata már tavaly készített újraszínező szoftvert, és bár a benne dolgozó mesterséges intelligencia az idő múlásával egyre jobb lett, azért nem egyszer tévedett a színezésnél, például amikor egy ruhánál sok különböző szín is szóba jöhetett. Ekkor vonták be az embereket, hogy tudásukkal egészítsék ki a mesterséges intelligenciáét. Interactive Deep Colorization rendszerük a kétséges részeknél színajánlatokat kínál fel, s a felhasználónak elég csak ráklikkelnie a megfelelő színre, a többi, tehát a pontos színezés már az algoritmus dolga.

A mesterséges intelligenciát 1,3 millió színes kép fekete-fehérré alakításával tanították. A kutatók szerint már néhány percnyi emberi közreműködés is hihetetlen mértékben javítja a végeredményt. A programozáshoz értők számára elérhetővé tették a színező kódot a GitHubon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!