szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt napokban több fórumon és oldalon is foglalkozni kezdtek egy rejtélyes, 50-es körzetszámú telefonhívással. Egy humorosnak szánt, de nagyon idegesítő szolgáltatás áll a háttérben.

Csak a Ki hívott? nevű, tudakozós fórumoldalon 25 ezer keresést regisztráltak az elmúlt időszakban a +3650292216-os telefonszámra. A közel 300 hozzászólás átbogarászása után kiderült, hogy mindenki az elmúlt néhány napban próbált rájönni, ki is hívta erről a számról. Hasonlót tapasztaltunk saját forgalmunkban is: az elmúlt napokban valamiért nagyon sok látogató érkezett az 50-es körzetszámról szóló cikkünkre – ami azért furcsa, mert ez egy 2012-es írás.

A hívások mögött a JokesPhone – Tréfás telefonhívások nevű alkalmazás áll, amelyen némi pénz befizetése után ismerőseinket vagy éppen ismeretleneket is megviccelhetünk, csak a telefonszámukat kell ehhez ismerni. Az app használója megadja, milyen "tréfát" szeretne elsütni, az alkalmazás pedig intézi a vicceskedést. A 444 szerint olyan jellegű "tréfákkal" szórakoztatják az áldozatokat, mint például "túl hangosan szexelsz, ugat a kutyád, fűszag van a lépcsőházban, összetörted az autónkat, megcsal a csajod".

©

Nem árt róla tudni, hogy a hívásokat, így a hívott fél reakcióját is rögzíti az alkalmazás, majd azt könnyen felhasználható formában továbbküldi a "tréfás" hívás megrendelőjének, aki így meg is oszthatja azt. Megrendelői oldalon pedig azt nem árt tudni, hogy már a hangfelvételek beleegyezés nélküli rögzítése is törvénytelen.

A legjobb, amit tehet, az az, hogy nem veszi fel a telefont, ha a fenti számról hívják, majd a hívás vége vagy kinyomása után a híváslista opcióinál azonnal letiltja/blokkolja a hívószámot.

Az 50-es körzetszámot egyébként eredetileg a negyedik mobilszolgáltató számára hozták volna létre, de végül az állami mobilszolgáltató maga is csak egy rossz viccnek bizonyult. A körzetszámot később a végül nem államiként elinduló negyedik operátor, a DIGIMobil kapta meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!