szerző:
hvg.hu

A következő Apple-okosórák valamelyikébe akár már egy komplett szívritmus-monitorozó is bekerülhet.

Olyan okosóra-változatot készítene az Apple, amelybe egy EKG szívmonitor is kerülne – adta hírül a Bloomberg. Az óra keretét a másik kéz két ujjával kellene megszorítani, és ennek hatására az eszköz, észrevehetetlen elektromos áramot kibocsátva, volna képes nyomon követni a szív elektromos jeleit, és észlelhetné a szabálytalan szívverést. Ez ugyanis megnöveli a stroke és a szívelégtelenség kockázatát.

Az Apple Watchtól már most sem idegen a szívritmus figyelése (ami persze nem helyettesíti az EKG-t), sőt okos óraszíj formájában  (Alivecor KardiaBand)  lehet az órához kapcsolni harmadik fél EKG szívmonitorát, azonban ha mindez az órába lenne beépítve az még a mostaninál is vonzóbbá tehetné az eszközt.

Van már okos óraszíj, amellyel megnézhető az EKG
©

Jelenleg úgy tudni, hogy az Apple még a jövő év vége előtt kiadja okosórája új változatait, és akár az is elképzelhető, hogy olyan modell is lesz ezek között, amelyikben EKG is kerül, és ezzel komoly orvosi eszköz lehetne a divatos tartozék. Persze ez még nem biztos, a szívmonitor is csak fejlesztési szakaszában van, így még az sem kizárt, hogy nem kerül be az okosórába.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Balogh Csaba Tech

Ezt zsebre vághatja az orvos: a magyar kütyü, melynek minden háztartásban lenne helye

Hosszú évtizedeken át zajló filozofálgatás és az elmúlt évek több gyorsan elfelejtett prototípusa után ma már egyértelműen kijelenthetjük: több út is kikristályosodott az egészségmegőrzésben valóban használható okos készülékek terén. Egy magyar fejlesztés a két leggyakoribb halálokot jelentő megbetegedés terén segít időben, otthon diagnózist felállítani. Kipróbáltuk az Egerben összerakott, a világon bárhol hasznos Wiwe-ot.