szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb katonai elemzésekkel is foglalkozó nonprofit szervezte szerint nem a gépek lázadnak fel ellenünk, hanem az emberi bizonytalanság dönthet a piros gomb megnyomása mellett.

A mesterséges intelligencia kapcsán gyakran felmerülő aggály, hogy a technológia előbb-utóbb annyira a fejünkre nő, hogy az az emberiség végét jelentheti. Ettől félt a nemrég elhunyt Stephen Hawking, de a mesterséges intelligencia kapcsán int óvatosságra Elon Musk is. Most egy újabb helyről jött figyelmeztetés, ami szintén nem túl szívderítő.

A világ legnagyobb katonai elemzésekkel is foglalkozó nonprofit szervezte, a RAND Corporation szerint a mesterséges intelligencia képes lehet arra, hogy lassan, de biztosan atomháborúba taszítsa a világot. Ha ugyanis a hidegháború íratlan szabályait aláássa a technológia, nem lesz, ami szavatolná a nukleáris biztonságot. A RAND ezért nemzetközi párbeszédet sürget az ügyben.

©

A hidegháború alapját a kölcsönös elrettentés adta, vagyis az, hogy egy nukleáris csapás esetén nemcsak az okozott kár, hanem a válaszreakció okán a pusztítás is óriási lenne. Ehhez társult még az is, hogy a két félnek fogalma sem volt arról, hogy a találatok után képes lenne-e a másik visszavágni, vagy már az első csapás elpusztította volna az ellenség fegyverarzenálját. Mindez megakadályozta a feleket, hogy megnyomják a nagy piros gombot, a mesterséges intelligencia a különböző eszközökkel – drónokkal, műholdakkal, szenzorokkal – kiegészülve olyan "rést találhat a pajzson", ami az emberi szem számára addig rejtve maradt.

Ha bármelyik fél felfedezi, hogy egy esetleges bekapott támadás után már nem tudna válaszcsapást indítani, az arra kényszerítheti, hogy megelőző csapással helyreállítsa az egyensúlyt. Ez pedig a rakéták kilövéséhez vezethet.

©

De a RAND szerint létezik másik forgatókönyv is: a megelőző háborúé, ami épp azt a célt hivatott szolgálni, hogy az ellenség ne tudja kilőni a rakétáit. Ilyesmire volt már példa a történelemben: az első világháború előtt például a németek attól féltek, hogy Oroszország technológiai fejlődése miatt 20 éven belül képes lenne legyőzni Németországot. A második világháború után pedig voltak olyan amerikai hangok, hogy a szovjetekre atomcsapást kellene mérni, mielőtt saját atombombát fejlesztenek.

A mesterséges intelligencia további fejlődése miatt könnyen lehet, hogy hasonló megelőző csapásokra lehet számítani, ami a RAND szerint ez 2040-ig akár be is következhet.

A szerzők ugyanakkor azt is megjegyzik, a mesterséges intelligencia – megfelelő emberi hozzáállás mellett – akár stabilitást is hozhat, ami segít bennünket megóvni az utolsó háborútól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

20 000 évnyit fejlődhetünk a következő 100 évben, és munka nélkül is lehet fizetésünk

Felfoghatatlan következményei lehetnek a mesterséges intelligencia rohamtempójú fejlődésének: szakértői vélemények szerint hamarosan elérhetjük a szingularitást – azt az állapotot, amikor a gépek okosabbak lesznek, mint az ember – ami száz év alatt húszezer évnyi fejlődést hozhat – fogalmazott előadásában Pintér Róbert, az eNet kutatási igazgatója a SMART 2018 konferencián tartott előadásában.