szerző:
hvg.hu

A mobilszolgáltató kínálatában megjelent új okosórával komoly mérföldkőhöz ért a Magyar Telekom: ez az első olyan eszköz, amelyben már nem a mindenki által ismert, hagyományos SIM-kártya van, hanem a chip egy jóval fejlettebb változata, az eSIM.

A Telekom elsőként egy okosórában teszi lehetővé itthon a hagyományos SIM-kártyákat felváltó eSIM technológia használatát előfizetői számára – közölte a szolgáltató szerdán. Az új technológia a Telekom közlése szerint belépő jelent a „dolgok internetébe” (IoT), hiszen megnyitja az utat a hálózatba kötött eszközök előtt, amelyek idővel akár helyettesíthetik is a piacon ma még meghatározó szerepet játszó okostelefonokat.

A hagyományos SIM-kártyákat felváltó chip mindössze 6x5 milliméteres, így kisméretű eszközökben is elfér. Ennél jóval fontosabb azonban, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez a továbbiakban nem szükséges a szolgáltatótól fizikai SIM-kártyát kérni, hiszen elegendő a szerződés megkötését követően az interneten keresztül letölteni a felhasználói SIM-profilt. A Telekom szerint a hagyományos chipek cseréjével járó munkafolyamat is egyszerűbbé válik az e-SIM által.

Az új technológia, amely megfelel a GSMA (Global System for Mobile Communications) közelmúltban elfogadott, magas biztonsági követelményeknek megfelelő nemzetközi szabványának, immár hazánkban is kipróbálható: a Telekom elsőként a Huawei Watch 2 okosórát forgalmazza az eSIM-képes eszközök közül, de idővel más készülékek is megjelennek majd a kínálatban.

Az új technológia a magyar piacra történő bevezetése egy többlépcsős fejlesztés első lépéseként, egyelőre tesztprogram keretében indult el.

A hagyományos SIM-kártyák elhagyásának gondolata még az okoseszközök gyártóinak fejében fordult meg először. Az Apple például évek óta foglalkozik ilyen forgatókönyvvel, és nem is csak a hely felszabadítása, hanem a felhasználókkal való közvetlenebb kapcsolat kiépítése miatt (is). A mobilgyártók közben pedig egyre élesebben hangoztatják: a SIM csupán fölösleges kolonc.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!