szerző:
hvg.hu

Akár a felhasználók biometrikus adatait is ellophatja.

Nincsenek biztonságban a vállalatok informatikai rendszerei Brazíliában: egy új vírus ugyanis meglepően ügyesen támadja meg az ügyfeleket, miközben banki biztonsági modulnak álcázza magát. A CamuBot évre keresztelt vírus ismert bankok oldalait és logóit másolja le, így maga a felhasználó telepíti a gépére – írja a Security Intelligence.

A támadásokat minden esetben komoly felderítés előzi meg: a csalók kiderítik, hogy az adott vállalat melyik banknál vezet számlát, majd egyszerűen felhívják a cég ügyintézőjét, miközben magukat a pénzintézet tanácsadójának adják ki. A hívás során arra kérik az ügyfeleket, hogy egy url-kód segítségével ellenőrizzék, hogy a legfrissebb bankbiztonsági szoftver van-e telepítve a számítógépre. Az „ellenőrzés” után persze mindig kiderül, hogy frissíteni kell, így az ügyfél letölti a csaló bankbiztonsági alkalmazást.

A vírus azért is veszélyes, mert átjut a legtöbb biztonsági ellenőrzésen, még a tűzfalakat is meg tudja téveszteni. Miután megtörtént a telepítés, a gyanútlan ügyfélnek be kell jelentkeznie a bankfiókjába, és az adatokat máris le tudják nyúlni. A vírus a biometrikus azonosítást is át tudja verni, egy kamu driver telepítésével ugyanis egyszerűen ellopják az ügyfél adatai által generált kódot, és máris fel tudják használni azt.

Hasonló módon működő vírusok korábban felbukkantak Európában is, ilyen például a TrickBot, a Dridex és a QakBot is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Csodafegyverként tekintenek sokan a vírusvédő mesterséges intelligenciára, de talán nem kellene

Az ESET globális kutatása kimutatta, hogy a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást övező felhajtás eredményeként az informatikai döntéshozók háromnegyede csodafegyverként tekint ezekre a technológiákra a kiberbiztonság területén. A biztonsági megoldásokat fejlesztő vállalat szakemberei úgy vélik, hogy ez a népszerűség zavart okozhat az informatikai csapatok körében és a hamis biztonságérzet miatt még nagyobb veszélyt is jelenthet a vállalatok számára.