szerző:
hvg.hu

Ahhoz, hogy néhány évtizeden belül ne váljon tűzgolyóvá a Föld, gyors és hatékony fellépésre lenne szükség. Elképzelésekből nincs hiány, kérdés, melyik tud leghamarabb megvalósulni.

A klímaváltozás kapcsán az elmúlt években egy valami egészen biztossá vált: az, hogy még az optimista előrejelzések szerint sem lesz elegendő a globális felmelegedés megállítására az, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását visszavágjuk. Ahhoz, hogy a Föld ne váljon tűzgolyóvá, másra is szükség van – például arra, hogy a légkörből kivonjuk a nagy mennyiségű szén-dioxidot. Kérdés, mennyire érnénk célt ezzel.

Az Egyesült Államok egykori külügyminisztere, Rex Tillerson korábban úgy fogalmazott a klímaváltozás kapcsán, hogy ez mérnöki probléma, amire a mérnököknek kell választ adniuk. Miután Trump kiléptette Amerikát a Párizsi Klímaegyezményből, egy új elképzelés kezdett kibontakozni annak kapcsán, hogy hogyan kellene orvosolni a problémát. Geomérnökökkel. A legfőbb kérdés emiatt az, vajon a légkör átformálásával képesek vagyunk-e megállítani a globális felmelegedést?

©

A geomérnöki vonalnak alapvetően két elképzelése van a jövőt illetően: csökkenteni kell a szén-dioxid mennyiségét a légkörben, miközben a hőmérsékletet is megpróbálják csökkenteni. Ez utóbbihoz az kell, hogy a Földre jutó napsugárzás egy részét valahogyan "megszűrjék", és ezt valósíthatja meg a Solar Radiation Management (SRM) néven ismert elképzelés. A klímakutatók szerint azonban az, hogy a napfény bizonyos részét visszatükröznénk a világűrbe, kiszámíthatatlan következményekkel járhat – írja a Wired.

Hogy az SRM miként valósulna meg, arra többféle elképzelés is létezik. A londoni Royal Society 2009-es tanulmánya szerint ha évente több tízmilliárd fontot fordítanánk (globálisan) a projektre, azzal két százalékkal csökkentehtnénk a napsugárzást, ezzel pedig ellensúlyoznánk a szén-dioxid üvegház-hatását. A megvalósítással 20 évet nyerhetnénk arra, hogy csökkentsük a szén-dioxid kibocsátását.

©

Csakhogy a dolognak árnyoldala is lenne: nem oldaná meg az óceánok elsavasodását, beavatkozna a víz körforgásába, károsíthatja az ózonréteget, a projekt leállásával pedig visszatérne a meglegedés. Ráadásul a rendszer miatt "elkényelmesedhetnek" az ipari szereplők, és nem csökkentenék tovább a szén-dioxid-kibocsátásukat. A Wired szerint azonban lenne más technológia is arra, hogy a Föld melegedését megállítsuk.

Ballonok

1991-ben a Fülöp-szigeteken található Pinatubo vulkán kitörésekor az elszabaduló gázok 10 százalékkal csökkentették a bejutó napfényt és némi lehűlést eredményeztek. 2019 tavaszán a Harvard kutatói megpróbálják majd leutánozni ezt a jelenséget azzal, hogy egy ballonnal 20 km magasságba emelkednek, majd kalcium-karbonátot és szulfátokat engednek a levegőbe – ezzel együtt pedig megmérik azok napfény-visszatükröző hatékonyságát.

Felhők

A rétegfelhők képesek visszaverni a napfény bizonyos részét, így csökkentve a felmelegedés mértékét. Létezik olyan terv, amely mesterségesen juttatná a tengerek vizét a légkörbe, amelyek így felhőkké válnának. A tengervíz használata miatt a módszer viszonylag biztonságosnak tűnik, de könnyen beavatkozhat az időjárásba, így egyelőre fejlesztés alatt áll az elképzelés.

©

Árnyék

Egy másik megoldás lehet, ha a Földet leárnyékolják valamivel. Midnezt természetesen csak a világűrben lehet megtenni, így gyakorlatilag egy pajzsot kellene a Föld köré építeni. Ehhez elég lenne egy 1000 km széles, csupán néhány milliméter vastagságú objektumra, ami máris 0,5-1 százalékkal csökkentené a napfény energiáját. Ez a megoldás viszont nem lesz túl olcsó, a Royal Society szerint évtizedekbe és ezermilliárdokba kerülhet a felépéítése. Az ezermilliárdok pedig ebben az esetben nem forintot, hanem fontot jelentenének.

Homok

Az Ice911 nevű startup-cég az alaszkai Barrow településen végez kísérletet a kis méretű, fényvisszaverő szíilícium-dioxid homokkal, hogy kiderüljön, képes-e megállítani a globális felmelegedés hatásait. Ha ez képes megállítani a Meadow Lake-nél tapasztalható olvadást, az segíthet megőrizni az Antarktisz jegét is.

Szén-dioxid tárolása

Az egyik leghatékonyabb mód továbbra is az lehet, ha a légkörbe juttatott szén-dioxidot valahogyan kivonnánk a levegőből, majd tárolni tudnánk azt. Erre vonatkozóan vannak már kísérletek – ott van például az akkumulátor, amit a szén-dioxid képes feltölteni –, és ha mindez ipari méretekben valósulna meg, az komoly eredményt hozhat a klímaharcban. Jelenleg úgy tűnik, ha 1 tonna szén-dioxid megkötése kevesebb mint 200 dollárba (kb. 55 ezer forint) kerülne, már ipari méretetkben is alkalmazni lehetne a technológiát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kétszáz éves freskókat takartak le a felújítás során Orbán új munkahelyén

Kétszáz éves freskókat takartak le a felújítás során Orbán új munkahelyén

Videó: Több száz kullancs szívta egyszerre ennek a pitonnak a vérét

Videó: Több száz kullancs szívta egyszerre ennek a pitonnak a vérét

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Bezárják a Merényi-kórház pszichiátriáját

Bezárják a Merényi-kórház pszichiátriáját

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)