szerző:
hvg.hu

Kína állami sajtóügynöksége olyan, kizárólag gép által irányított hírolvasókkal kezdett kísérletezni, akik 24 órát is képesek a monitor előtt tölteni, anélkül, hogy elfáradnának.

Az orvoslás terén már többször bizonyította képességeit a mesterséges intelligencia, de ez nem jelenti azt, hogy máshol ne lehetne igénybe venni. A kínai kormány hivatalos hírügynöksége olyan, digitális híradósokat “szerződtetett”, akik tényleg soha nem fáradnak el a munkában, és persze nem hibáznak, ugyanis gépekről van szó.

A mögöttes technológia pontos paraméterei nem ismertek, az azonban igen, hogy az alábbi videón látott egyén nem hús-vér ember, hanem a Hszinhua egyike alkalmazottjának digitális mása. Az ő küllemét és hangszínét használva szólal meg a gépi híradós, amely csak most állt munkába a hírügynökségnél. A South China Morning Post jelentése szerint a Hszinhua két digitális kollégát foglalkoztat a kínai és az angol nyelvű hírek prezentálására, és mindkettőjüket egy helyi céggel, a Sogouval együttműködve készítették.

Hszinhua szerint fejlesztésük egyik legfőbb előnye az emberi munkaerő helyettesíthetősége, hiszen a gép az év 365 napján, akár egész nap munkára fogható, és bárki helyett képes beugrani, ha úgy hozza a helyzet. Ezen kívül költségcsökkentés szempontjából sem utolsók, az ügynökség szerint ugyanis segítségükkel olcsóbban állíthatók elő a klasszikus híradós anyagok.

A technológia még persze nem tökéletes, jól látható, hogy a szájmozgás néhány alkalommal nagyon erőltetettnek tűnik, de ez valószínűleg csak további tesztek és finomítások kérdése.

A módszer egyébként kísértetiesen emlékeztet arra a videóhamisító technikára, amellyel a szájmozgást lehet a szöveghez igazítani, így manipulálva az elhangzottakat. A volt amerikai elnökkel, Barack Obamával is csináltak ilyet, az eredmény döbbenetes lett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Máig nem tudni, kik szedik be a szemétdíjat az országban

Máig nem tudni, kik szedik be a szemétdíjat az országban

Nincs mellébeszélés, az adótörvényekből tényleg kiderül, kinek kedvez a kormány

Nincs mellébeszélés, az adótörvényekből tényleg kiderül, kinek kedvez a kormány

A pápa utasítására nem szavazhatott a zaklatási ügyek kivizsgálásáról az amerikai püspöki konferencia

A pápa utasítására nem szavazhatott a zaklatási ügyek kivizsgálásáról az amerikai püspöki konferencia

A parlament mellett fészkelhetnek a kivik Új-Zélandon

A parlament mellett fészkelhetnek a kivik Új-Zélandon

Mennyire jó magyar nyelvtanból? Tesztelje ezzel a szótotóval!

Mennyire jó magyar nyelvtanból? Tesztelje ezzel a szótotóval!

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség