szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

November 26-án, közép-európai idő szerint 21 óra körül landol a Marson az InSight űrszonda. Az érdeklődők a NASA-nak köszöhetően élő adásban követhetik majd figyelemmel a műveletet.

A május 5-én útjára indított InSight lesz az első űrszonda, amely a Curiosity 2012-es Marsra érkezése óta leszáll a vörös bolygóra. A landolással megkezdődik a robotgeológus űrszonda két évre tervezett missziója, amely során az InSight a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét.

Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány arról, hogy keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

Az InSightot két miniműhold kíséri, amelyeken keresztül kommunikálni fognak az űrszondával, amint az a vörös bolygó atmoszférájába lép, majd landol.

A 694 kilogrammos űrszonda mintegy 485 millió kilométeres utat megtéve érkezik a Marsra. Az Insight a Phoenix és a Viking Mars-járók mintájára épült háromlábú leszállóegység, amely nem közlekedik, hanem stabilan egy helyben áll.

Ha a leszállás sikeres lesz, geofizikai obszervatóriumként fog működni. Majdnem öt méter mélyre fog fúrni a bolygó talajába, ezt a HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) német–lengyel gyártmányú robot végzi majd.

A leszállást a NASA élőben közvetíti:

[Egy volt űrhajós azt mondja, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamilton indulhat az élről Szocsiban

Hamilton indulhat az élről Szocsiban

Kiss Ádám: Építsünk gyárakat a Balatonra!

Kiss Ádám: Építsünk gyárakat a Balatonra!

„Fiam, ez így tűrhetetlen, menj ki, és gyere be úgy, mint Lukáts Andor!”

„Fiam, ez így tűrhetetlen, menj ki, és gyere be úgy, mint Lukáts Andor!”