szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban már elérhető az Apple újgenerációs okosórájához az EKG-funkció. Ismét bebizonyította, hogy akár életmentő is lehet.

Bár az orvosok figyelmeztetnek arra, hogy nem tekinthető orvostechnikai eszköznek az Apple Watch Series 4 (pontosabban annak EKG-funkciója), az újgenerációs okosóráról azonban ismét kiderült, hogy akár életet is menthet.

Korábban egy richmondi férfi életét menthette meg, hogy az óra segítségével kiderült pitvarfibrillációja, a napokban pedig hasonló eset történt New Hamphsire-ben. Barry Maden negyedik generációs Apple-órájának EKG-funkciója figyelmeztette a pitvarfibrilláció lehetőségére. A férfi azonnal bement a sürgősségire, ahol igazolódott az óra „diagnózisa” – írja a Phone Arena. Maden nyugtatókat kapott, majd lényegében leállították és újraindították a szívét. A pitvarfibrilláció – orvosi felügyelet mellett – egy tökéletesen kezelhető rendellenesség.

Maden elmondta, hogy az órát szórakoztató tech-ajándékként vette karácsony előtt, és most már látja, hogy ez volt a legjobb döntése. Egyébként sokkal hosszabb időbe telt volna, hogy felismerjék egészségügyi problémáját.

Az Apple Watch Series 4 EKG-funkciója egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el. Az Apple más régiókba is bevezetné ezt a jellemzőt, azonban erre egyelőre nincsen ütemterv. Amúgy már nem csak az Apple-okosóra képes EKG-szerű görbe készítésére: a Nokiától függetlenné vált Withings jelentett be nemrégiben egy EKG-s, de klasszikus kinézetű okosórát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!