szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Cambridge Analytica-botrány kirobbanásakor Mark Zuckerberg azzal védekezett, hogy ő sem tudott a háttérben folyó adatgyűjtésről. Új, eddig titkolt e-mailek tanúsága szerint ez nem teljesen volt igaz.

A Facebook sokáig küzdött ellene, de végül csak nyilvánosságra kellett hoznia azokat a belső e-maileket, amiket a közösségi oldal washingtoni munkatársai váltottak a központtal, arra figyelmeztetve őket, hogy egy Cambridge Analytica nevű cég valamilyen adatgyűjtési tevékenységet végez. A leveleket 2015 szeptemberében küldték ki, a legfontosabb adalék pedig épp ez: a Facebook mindeddig azt állította, hogy a jelenségről csak később értesült, holott a levélváltások idejét nézve már korábban is tudniuk kellett róla.

A legszomorúbb az egészben, hogy a Facebook ez idáig titkolta az e-mailek tartalmát, még bíróságra is mentek, hogy a dokumentumok ne kerülhessenek nyilvánosságra. A pert azonban elbukták, legalábbis ez tűnik ki abból, hogy a levelek néhány órája böngészhetővé váltak. Mindezek Mark Zuckerberget is egész más színben tüntetik fel. Emlékezetes: a Facebook-vezér a botrány kirobbanásakor saját oldalán közzétett nyilatkozatában azzal védekezett, hogy ő maga sem tudott az egészről, a Cambridge Analytica nevét pedig a sztorit robbantó The Guardian-cikket elolvasva ismerte meg. Ez, legalábbis utóbbi biztosan nem igaz, hiszen egy vállalat vezetőjének is látnia kell belső leveleket, márpedig egy ilyen súlyút aligha hagyott figyelmen kívül.

[Ez is érdekelheti: Van az a pénz: volt idő, mikor a Facebook jó pénzért eladta volna az adatainkat]

A levelek tálalása sem okozott meglepetést, a közösségi oldal ugyanis kicsit eldugva hozta azokat nyilvánosságra. A Gizmodo egyik szakújságírója vette észre, hogy a Facebook sajtóközleményeknek fenntartott részén, a főoldalon semmit nem találni erről: az utolsó bejegyzés egy augusztus 20-i poszt, melyben a botrány miatt létrehozott biztonsági eszköz megjelenéséről írnak. De még a képesek közt sem találni: a látogató olvashat a csoportnevek átalakításáról, és arról, hogyan védi az Instagram a felhasználóit az online zaklatóktól – a sokkal fajsúlyosabb adatgyűjtő e-mailről viszont semmit. Ehhez egy másik fülre, a Newsra kell kattintani, ahol az első bejegyzés ugyan erről szól, de nincs szem előtt. A Facebook ráadásul semleges címmel rakta ki, és a kattintás előtti rövid leírásból sem derül ki, hogy a cég a Cambridge Analyticával való botrányának egy újabb epizódjáról van szó.

Zuckerbergék egyébként szintén reagáltak a nyilvánosságra hozott e-mailekre, de mint a Gizmodo is írja, ők egész máshogy fogják fel. A közzösségi oldal úgy vélekedik, a levelek csak összezavarják a felhasználókat, és amúgy sincs bennük semmi újdonság, amiről eddig ne számoltak volna be. A legjobb az első bekezdés: ebben a Facebook ugyanis azt írja, megállapodtak az eljáró ügyészséggel, hogy a leveleket közzéteszik, mintha ők tennének szívességet az embereknek. Csak akkor az nem világos, miért titkolták eddig annyira.

A Facebook eddigi legsúlyosabb botránya miatt milliók adata kerülhetett illetéktelen kezekbe, csak azért, mert nyitva maradt egy kiskapu. Az így megszerzett személyes információkat pedig "politikai fegyverként" használták az amerikai választási kampányban. A Cambridge Analytica azonban nem csak itt "dolgozott", új jelentések szerint a Brexit-kampányban is benne volt a kezük. A Facebook az első híreket lehozó Guardian-cikk miatt perrel fenyegette meg a lapot, de a kiadó nem riadt meg. A Facebookot július végén nagyon megbüntették, az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság történetének második legnagyobb bírságát osztotta ki az incidens miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Bezár a Facebook-botrány főszereplője, a Cambridge Analytica

Nem folytatja működését a Cambridge Analytica, a politikai elemző cég, amely a Facebook történetének legnagyobb botrányát kavarta azzal, hogy a közösségi oldal több millió regisztráltjának adatait szerezte meg és használta az engedélyük nélkül.

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Biden: A Moszkvával szembeni szankciók súlyosabbak is lehettek volna

Biden: A Moszkvával szembeni szankciók súlyosabbak is lehettek volna

Rekordszinten van az oltási kedv

Rekordszinten van az oltási kedv