szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenháromra nőtt csütörtökön azoknak a dél-koreaiaknak a száma, akik kaptak az országszerte terjesztett influenzaoltásból, és nem sokkal később elhunytak. A hatósági vizsgálat egyelőre nem állapított meg közvetlen összefüggést.

Második alkalommal rendül meg a dél-koreai állampolgárok influenzaoltásokba vetett bizalma, miután ismét rejtélyes halálesetekről érkeznek hírek: a BBC szerint eddig 13-an hunytak el azok közül, akik megkapták az államilag finanszírozott vakcinákat.

Dél-Korea minden évben rengeteg influenzaoltást ajánl fel lakosainak, hogy elkerüljék a tömeges megbetegedéseket, ami a koronavírus-járvány idején különösen fontos. Ennek oka, hogy az orvosok gyakran nehezen tudják megkülönböztetni a két kór tüneteit. (Vannak jelek, amelyek alapján bizonyos esetekben jól elkülöníthető a kettő.)

A legfiatalabb elhunyt egy 17 esztendős fiú; ő két nappal az oltás után vesztette életét.

A dél-koreai betegségmegelőzési központ (Disease Control and Prevention Agency) vizsgálódása szerint az oltás biztonságos, és nagyon alacsony a valószínűsége annak, hogy köze van a mostani halálesetekhez. A BBC szerint a koreai orvosi kamara (Korean Medical Association) ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy az oltásokat minaddig nem szabad beadni, míg a kockázatot teljes egészében sikerül kizárni.

A koreai oltáskampányt korábban három hétre felfüggesztették, miután ötmillió adagot szabálytalanul tárolva szállítottak ki az orvosi rendelőkbe.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megmutatta a Samsung, milyen kamera lesz a következő csúcsmobiljában

Megmutatta a Samsung, milyen kamera lesz a következő csúcsmobiljában

Hamarosan elkészül Roman Abramovics új megajachtja, amely 180 milliárd forintba kerül

Hamarosan elkészül Roman Abramovics új megajachtja, amely 180 milliárd forintba kerül

97 ezren vesztették el az állásukat januárban

97 ezren vesztették el az állásukat januárban