szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezt jelzi az is, hogy a betegséget okozó vírust a vuhani húspiacon azonosították először.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Erősen spekulatív lenne az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről, ha azt állítaná, hogy a koronavírus nem Kínában jelent meg tavaly decemberben – jelentette ki pénteki genfi virtuális sajtótájékoztatóján Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója.

A SARS-CoV-2 nevű vírust először a közép-kínai Vuhanban egy élelmiszer-piacon azonosították.

Kína az állami média útján azt terjeszti, hogy a vírus külföldön már jelen volt, mielőtt Vuhanban felfedezték. Arra hivatkozva közlik ezt, hogy a koronavírust importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megtalálták, és tudományos folyóiratok szerint már tavaly Európában keringett.

"A közegészségügy szempontjából nyilvánvaló, hogy ott kell kezdeni a vizsgálódást, ahol az első humán fertőzéseket találták" – mondta a veszélyhelyzeti igazgató, hozzátéve, hogy a bizonyítékok később más helyekre vezethetnek.

Michael Ryan megismételte, hogy a WHO szakértőket akar küldeni a vuhani piacra a vírus eredetének bizonyítására.

Donald Trump amerikai elnök kormányzata azzal vádolta meg a WHO-t, hogy elfogult Kína javára, amit a szervezet többször is visszautasított. A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is közölte, a koronavírus eredetéről Vuhanban kezdik meg a kutatást, utána folytathatják máshol.

Vakcinák

Még ha egyes országokban a koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése is tapasztalható, továbbra is meg kell őrizni az éberséget – figyelmeztetett pénteken Genfben Maria van Kerkhove, a WHO járványügyi szakértője. "Nem szeretnénk azt látni, hogy a karantén után ellenőrzés alá kerül a vírus, majd újból karantén következik" – mondta online sajtóértekezletén az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének szakértője.

A WHO-nak szüksége van a klinikai adatokra és megfelelő gyártással kapcsolatos információra, hogy képes legyen értékelni a koronavírus elleni Szputnyik V orosz védőoltást – jelentette ki pénteken Genfben Mariangela Simao, a WHO főigazgató-helyettese.

Az orosz egészségügy-minisztérium szóvivője novemberben jelentette be, hogy a Szputnyik V vakcina hatékonysága meghaladja a 90 százalékot, de a folyamatban lévő klinikai tesztek helyett inkább az önkéntesek beoltásával kapcsolatos adatokra hivatkozott. Kate O'Brien, a WHO immunizáló védőoltásokkal foglalkozó részlegének vezetője azt hangsúlyozta, hogy az ENSZ-szervezetnek

nem elegendőnek csak a sajtóközlemények a koronavírus elleni védőoltások hatékonyságának, illetve az arra adott immunreakcióknak a felméréséhez.

Az AstraZeneca brit gyógyszergyár várhatóan újabb tesztelést végez, hogy felmérje a kisebb adagban adagolt védőoltása hatékonyságát – közölte a cég vezetője csütörtökön. A WHO-szakértő tanulmányokra hivatkozva rámutatott, hogy a lakosság 60-70 százalékát kell védőoltással ellátni ahhoz, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. O'Brien ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jelenlegi világjárványban csak akkor fogják látni, hány százalékos átoltottságra lesz szükség, ha többet tudnak az eddig tesztelt vakcinákról.

Az elmúlt napokban az AstraZeneca, a Moderna, valamint a Pfizer és német partnere, a BioNTech közölte, hogy ígéretes eredménnyel tesztelték a Covid-19 elleni vakcinájukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját