szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A klinikai vizsgálatokról szóló második összegzés szerint 95 százalékos védettségre képes az orosz fejlesztésű koronavírus-vakcina – közölte az oltóanyag kifejlesztését finanszírozó RDIF orosz állami befektetési alap, amelynél már a készítmény világpiaci árát is meghatározták.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A nemzetközi tudományos közösség több tagja is szkeptikus az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinával kapcsolatban. Olyan tudósok is vannak, akik szerint a közzétett számok alapján gyanús, hogy az oroszok meghamisíthatták a vakcinakísérletek eredményeit. Az RDIF szerint ugyanakkor bizonyított, hogy működőképes a helyi Vector intézet által fejlesztett oltás: a legfrissebb közlés szerint 95 százalékban képes védettséget nyújtani.

A szám azután érkezett, hogy a Pfizer és BioNTech cégek egy 90 százalékos hatásosságú vakcinát dolgoztak ki, az oroszok is közölték, hogy az övék sem rosszabb annál. Az újonnan közölt, 95 százalékos hatásfokot az orosz közlés szerint két dózissal lehet elérni: az első oltás után eltelt 28. napon 91,4 százalékot mértek, a másik után (42 nappal az első beadását követően) már 95-öt.

A Szputnyik V oltóanyag vizsgálatának harmadik, klinikai fázisában 40 ezer önkéntes vesz részt. Közülük az első oltást 22 ezren, a másodikat 19 ezren kapták meg. A kutatóintézet szerint az önkéntesek közül senki nem mutatott még nem várt mellékhatást.

Az orosz állampolgárok ingyen igényelhetik majd a szert, melyet az RDIF ígérete szerint 10 dollár, azaz 3000 forint alatti áron fog értékesíteni a világpiacon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket

Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse

Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse