szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új teszt segíthet eloszlati a nemrég kiderült gyártási hiba miatti kétségeket. A vakcinagyártó vezérigazgatója szerint ez nem késlelteti a védőoltás európai engedélyeztetési folyamatát.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Újabb globális kísérletben ellenőrizheti koronavírus elleni védőoltásának hatásosságát az AstraZeneca – idézi a gyógyszergyártó céget vezető Pascal Soriot bejelentését a Reuters. Soriot szerint a teszt gyors lesz, mivel már tudható, hogy vakcinájuk hatásossága magas. Szerinte ezzel a védőoltás európai engedélyeztetési folyamatát sem késleltetik.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-oltásának tesztelése közben gyártási hiba okozott problémát, kérdésessé téve az eredményeket. A korábbi vizsgálat során két csoporton tesztelték a vakcina hatásosságát: az egyikben a résztvevők egy hónappal az első, féladagnyi oltás után egy másik, teljes adagot is kaptak, náluk 90 százalékos volt a kialakult védettség. Erről a csoportról ugyanakkor az derült ki, hogy nem szándékosan kaptak fél adagot, 55 évnél idősebbek pedig nem voltak közöttük. Utóbbi miatt nem zárható ki, hogy a magas hatásosságban valójában a résztvevők fiatalabb átlagos életkora játszotta a döntő szerepet.

Akik vállalták a kockázatot: Covid-oltást tesztelőkkel beszéltünk első tapasztalataikról

Komoly vizsgálatokon mennek keresztül, két évig gyűjtik az adataikat, és még azt sem tudják, pontosan mit kaptak. A koronavírus elleni oltóanyagot tesztelő önkéntesek csak egy dologban biztosak: kötelességüknek érezték, hogy tegyenek valamit a járvány megállításáért. A hvg360-nak most hárman mesélték el, milyen érzés volt, amikor a klinikai kísérletek harmadik fázisában karjukba kapták az AstraZeneca, a Pfizer és a Moderna oltóanyagát - vagy placebóját.

Az AstraZeneca védőoltásából teljes adagot kapó csoportban a kísérletek során 62 százalékban alakult ki védettség a kórokozóval szemben. A Reuters által idézett immunológus arra emlékeztetett, hogy ez még mindig kellően magas, megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elvárt szintnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Tech

Nemcsak a vakcina hatásossága fontos, hanem az is, hány embert oltanak majd be vele

Hiába „csak” 70 százalékos az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának hatásossága, ettől még tökéletes fegyver lehet a járvány elleni harcban. Könnyű szállíthatósága és viszonylag alacsony ára pedig még előnyt is jelenthet. De pontosan mit takar, hogy egy vakcina hány százalékban hatásos, és milyen eredményekkel sikerült legyőzni korábban olyan járványokat, mint a himlő vagy a gyermekbénulás? Mindent elmagyarázunk, amit az eddigi oltóanyagokról tudni kell.

Horrorfilmbe illő hangot ad az Amazon elektromos furgonja

Horrorfilmbe illő hangot ad az Amazon elektromos furgonja

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet