szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elon Musk vállalata a Falcon rakétával vitte fel különféle cégek eszközeit. Összesen több mint 140-et. Ez rekord.

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel: 143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában vasárnap. A korábbi rekordot egy indiai űrjármű tartotta, amely egyszerre 104 szatellitet állított pályára. Az új rekord is mutatja, hogy komoly strukturális változás megy végbe az űriparban, ami a korábbinál sokkal több szereplő részvételét teszi lehetővé.

A változás a miniatűr, olcsó alkatrészek forradalmának köszönhető, amelyek közül sok közvetlenül az okostelefonok és más elektronikus fogyasztási cikkek világából származik. Ez azt jelenti, hogy egyre többek számára elérhető a műholdépítés. A Falcon a SpaceX tíz saját műholdját is szállította, a globális szélessávú internet biztosítására épülő Starlink telekommunikációs műholdrendszer legújabb darabjait.

A különféle szatellitek között a San Franciscó-i Planet cég 48-at küldött az űrbe a Falconnal. Az új küldeménnyel már több mint 200-ra nőtt a cég SuperDove-modelljeinek száma, amelyek a Föld felszínét fotózzák naponta, 3-5 méteres felbontással. A SuperDove műholdjai akkorák, mint egy cipősdoboz. A Falcon rakományának többi darabja között akadtak kávéfőzőnél alig nagyobbak, és puha kötésű könyvnél kisebbek is.

A nagyobb, utazótáskányi méretű műholdak között számos radart is szállított a Falcon. A radarműholdak hagyományosan többtonnás objektumok voltak, űrbe juttatásuk százmillió dolláros költséget jelentett, ám az új alkatrészek látványosan csökkentették a tömegüket – száz kilogramm alá – és az árukat is.

A Föld körül sokasodó műholdaknak azonban nem mindenki örül: a tudósok és a csillagászok szerint sem jó, hogy az alacsony pályán keringő eszközökből egyre több van odafent, mivel zavarják a megfigyeléseket, nem mellesleg a balesetveszély is fokozódik általuk. Egy Amerikában is hírnevet szerzett magyar csillagász, Bakos Gáspár Áron szerint ha a vállalatok még több műholdat állítanak pályára, nem sokáig gyönyörködhetünk a csillagokban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én