szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a vállalatok, ahogy most tervezik, még több műholdat állítanak pályára, nem sokáig gyönyörködhetünk a csillagokban. Márpedig “az égbolt nem eladó” – véli az Amerikában is hírnevet szerzett magyar csillagász, Bakos Gáspár Áron.

Az elkövetkező időszakban több társaság is műholdak pályára állítását tervezi, vagy már el is kezdte azt. Ezen cégek egyike az Elon Musk vezette SpaceX, amely ingyenes internet-hálózat kiépítése miatt bocsát fel eszközöket. Eddig 120-at üzemeltek be, de a java csak most jön, ugyanis további sok ezer darabbal teszik majd ugyanezt.

Részben emiatt döntött úgy az ismert magyar csillagász, Bakos Gáspár Áron, hogy egy online petíciót indítson, amelynek célja a csillagos égbolt megóvása a pályára állítandó műholdaktól. Bakos Gáspár Áron Magyar Örökség díjas csillagász, fizikus, az amerikai Harvard Smithsonian Asztrofizikai Intézet kutatója, tizenhárom exobolygó felfedezője.

[Nézze meg a képet: rögtön meg fogja érteni, miért akkora baj, hogy Elon Musk műholdakat telepít fölénk.]

Bakos a Magyar Csillagászati Egyesült oldalán megjelent beszámolójában azt írja, amikor az égre tekintünk, ugyanaz a látvány terül elénk, amely egykor őseink figyelmét is megragadta. A különböző csillagképek, a Tejút és a hullócsillagok mind hozzájárultak a társadalmunk, illetve kultúránk kialakulásához. Most azonban közel állunk ahhoz, hogy mindezt elveszítsük.

A magyar szakértő úgy véli, csak néhány év kérdése, hogy az az égbolt, amit az emberiség őseink óta évszázadok, évezredek óta ismer, végérvényesen elvész.

A csillagász hangsúlyozza, a műholdak pályára állítása nem csupán a megfigyelők, a hétköznapi emberek számára jelent problémát, az égbolt a természet szerves része. A vonuló madarak a csillagok pozícióját használva vonulnak éjszaka, de a számos új fényes műhold ezt megnehezíti.

Bakos Áron Gáspár bejegyzésében arra is kitér, hogy a tervezett hatalmas mennyiséghez képest csak maroknyi új műhold máris igen komoly károkat okoz a földi telepítésű csillagászati megfigyelések és kutatások során. Ilyen volt az az eset is, amikor a sötét energia nyomait kutatók tudósoknál bezavartak Elon Musk műholdjai.

Bakos szerint a több tízezernyi műhold pályára állítása egy joghézag miatt lehetséges, nincs ugyanis olyan törvény az űrkutatásra nézve, amely szabályozza, esetleg megtiltja az űrből származó fényszennyezést.

Az égbolt pedig nem eladó

– jelentette ki a magyar szakértő, hozzátéve, hogy “a természet, a Föld bolygó és a fölöttünk tornyosuló égbolt nem árucikkek, amelyeket az elit egyszerűen kiárusíthat. Értékük felbecsülhetetlen és alapvető részünket képezi. Az égbolt nem veszhet el”.

A petíciót mindeddig több mint 800-an írták alá. Ha egyetért a csillagász szavaival, néhány kattintással ön is csatlakozhat az akcióhoz. A petíciót az Amerikai Szövetségi Távközlési Bizottságnak (Federal Communications Commission) nyújtanák be. A cél, hogy az amerikai kormányügynökség ne adjon ki több engedélyt magáncégeknek újabb műholdak pályára állítására.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Hogyan csinálhatott az Apple olyan chipet, amellyel kenterbe veri az Intel processzorait?

Hogyan csinálhatott az Apple olyan chipet, amellyel kenterbe veri az Intel processzorait?

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában