szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eközben a gyártó azt jelentette be, hogy az eddig ajánlott mínusz 60 és 80 Celsius-fok helyett már mínusz 25 és 15 fok között is tárolható az oltóanyag.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

85 szálakéban hatékonynak bizonyult a Pfizer-BioNTech vakcinájából már egyetlen adag is a koronavírusos tünetek kivédésében egy izraeli kutatás eredményei szerint – írja a Wall Street Journal (WSJ). Az itt számszerűsített hatásosság ("effectiveness") közgazdasági fogalom, annak a mérésére használják, hogy amikor már a társadalom nagy részét beoltják, milyen hatása van az oltásnak.

A Pfizer-vakcina hatékonysága a gyártó szerint egyetlen adag oltás után mindössze 52,4 százalékos, kettő után pedig 95 százalékra emelkedik. Izraelben ugyanakkor a tömeges oltás megkezdése után tudták vizsgálni, hogy a gyakorlatban valóban ezeket a számokat hozza-e a vakcina. Az ország nagyjából 9,3 millió lakosából eddig 4,2 millióan kapták meg az első adag Pfizer-oltóanyagot, 2,8 millióan pedig mindkét oltáson túlestek. 

A kutatás során 9000 embert vizsgáltak a Sheba Medical Center munkatársai, eredményeiket pedig a Lancet tudományos folyóiratban publikálták. Azt is megállapították, hogy az egyetlen adaggal beoltott emberek körében 75 százalékkal csökkent mind a tünetes, mind a tünetmentes koronavírus-fertőzések száma.

A Pfizer és a BioNTech szintén lényeges bejelentést tett a WSJ szerint. A vakcina fejlesztői arra jutottak, hogy az eddig ajánlott mínusz 60 és 80 Celsius-fok helyett már mínusz 25 és 15 fok között is tárolható, illetve szállítható az oltóanyag. Ez pedig nagyban megkönnyíti annak alkalmazását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dzindzisz Sztefan Gazdaság

Világot hódítana Oroszország a Szputnyikkal, de épp úgy akadozik a szállítás, mint a nyugati oltásoknál

Az orosz diplomácia kihasználja, hogy akadozik a nyugati vakcinák gyártása és világszerte kilincselnek a saját termékükkel. Az egyetlen problémát jelenleg az jelentheti, hogy túl sok helyre ígérkeznek el, így nem lesz elég kapacitás mindent időben teljesíteni, vagyis épp olyan akadozással kell számolni. Ez látszik Magyarországon is: Szijjártó Péter erre a hónapra 600 ezer dózist ígért, ehelyett egyelőre 40 ezer érkezett.

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei

„Most mindenkinek úgy marad a haja, ahogy van”

„Most mindenkinek úgy marad a haja, ahogy van”