szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai gyógyszerügynökséghez már beadták a kérelmet a vállalatok, most az európaihoz fordultak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Engedélyeztetési kérvényt nyújtott be a Pfizer és a BioNTech az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), hogy a közösen gyártott vakcinájukkal a 12 és 15 év közötti korosztályt is olthassák – közölték a vállalatok.

A közleményben azt írják, hogy amennyiben az EMA jóváhagyja a kérelmet, a döntés mind a 27 uniós tagállamra érvényes lesz.

A Pfizer és a BioNTech egyébként már korábban benyújtotta hasonló tárgyú, sürgősségi felhasználásra vonatkozó kérelmét az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA).

A Pfizer már tesztelte az oltóanyagot a korosztályon Amerikában, az eredmények pedig 100 százalékos hatékonyságot mutattak.

Orbán Viktor már múlt pénteken jelentette be, hogy indul a 16–18 évesek oltása is a koronavírus ellen, de csak a Pfizer vakcináját lehet beadni ennek a korosztálynak. A hvg.hu kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont elárulta, a cisztás fibrózisban szenvedő fiatalokat már korábban elkezdték oltani.

Pénteken kora reggeltől lehetett időpontot foglalni a Pfizerrel való oltásra is, de az EESZT oldala hamar lehalt, az operatív törzs szerint terheléses támadás miatt.

A pénteki oltási káoszról részletesen írunk ebben a cikkünkben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Van, ahol már lezárták a kígyózó sorokat, mert elfogyott a Pfizer

Kora reggel váratlanul kiderült, hogy 100 ezer Pfizer vakcinát beadnak ma. Ehhez az eeszt.gov.hu rendszerben kellett volna időpontot foglalni, azonban az kapásból összeomlott. Így sokan a kórházi oltópontoknál sorban állva reménykednek abban, hogy jut nekik oltás. Volt, ahol 12-2 körül közölték, a Pfizer elfogyott, innentől AstraZenecát vagy Sinopharmot tudnak adni.