szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hibaüzenet fogadja az odalátogatókat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Jelenleg nem elérhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér honlapja. Ez az az oldal, ahol időpontot lehet foglalni a koronavírus-fertőzés elleni vakcina beadására. A rendszer azután omlott össze, hogy kiderült: már nemcsak Sinopharm- és AstraZeneca-, hanem Pfizer-vakcinért is lehet jelentkezni.

Az oldalra látogatókat röviddel hét óra óta ez az üzenet fogadja:

Az EESZT portálja jelenleg korlátozottan érhető el. A betegellátás menetét a fennakadás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT kapcsolata zavartalan. Amennyiben az EESZT portál szolgáltatásait kívánja igénybe venni, kérjük, látogasson vissza oldalunkra később. Kollégáink dolgoznak az elérhetőség visszaállításán. Megértését és türelmét köszönjük!”

©

Bár a járványhelyzetről tájékoztató kormányzati honlapon nem jelezték, hogy pénteken lehetőség lesz Pfizer-vakcináért időpontot foglalni, a kormányközeli Origo éjjel megszellőztette a lehetőséget, később pedig más lapok olvasói jelezték, hogy kora reggel sikerrel jelentkeztek valamelyik kórházi oltópontra. Az Origo azt írta, hogy 100 ezer adag oltóanyagot terveznek a pénteki napon, előreláthatólag reggel 10 órától beadni.

[Kiderült, mik a koronavírus elleni oltások leggyakoribb mellékhatásai]

A Pfizerrel való oltásra Orbán Viktor miniszterelnök is kitért szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Bejelentette, hogy a 16-18 éves korosztályt az érettségi után oltják be, kizárólag ezzel a vakcinával. Azt is közölte, hogy ma (pénteken) bárkit be tudnak oltani ezzel az oltóanyaggal, holnaptól azonban már félreteszik a diákoknak. „Aki Pfizert akar kapni, ma még kaphat, aztán hetek múlva jut ilyen oltóanyag” – mondta.

[Máris beindított a mémgyárat a pénteki Pfizer-káosz]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!