Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

A Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa pár nappal ezelőtt egy interjúban úgy fogalmazott, hogy náluk már oltják a krónikus 16 év feletti betegeket. A hvg.hu megtudta, az Országos oltási munkacsoport és az NNK egyetértésével a cisztás fibrózisban szenvedő 16-18 év közötti fiatalok oltása kezdődhet meg Pfizer-vakcinával. A többiekről egyelőre nincs szó.

“16-18 éves kor között a krónikus betegeinket már elkezdtük oltani” – mondta a köztévé műsorában Szabó László, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa. Egy héttel az iskolák újra nyitása előtt ebből az interjú végén elejtett mondatból tudhatta meg a nyilvánosság, hogy Magyarországon elkezdődött a 18 év alattiak oltása, igaz, egyelőre csak a Heim Pálban és csak krónikus betegek számára.

Megkérdeztük a kórházat és az Emmit is, hány gyereket oltottak be eddig, szükség volt-e külön engedélyre az oltásokhoz, illetve mikor tervezi a minisztérium bővíteni a gyerekeket oltó intézmények körét. Erre a Koronavírus sajtóközpont válaszolt, annyit írtak,

az Országos oltási munkacsoport és az NNK egyetértésével a cisztás fibrózisban szenvedő 16-18 év közötti fiatalok oltása megtörténhet a 16 év fölött alkalmazható Pfizer-vakcinával, ugyanis ez az örökletes betegség súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okoz.

Az Európai Gyógyszerügynökség sürgősségi felhasználási engedélyével rendelkezik a Pfizer 16 évesnél idősebbek számára.

Képünk illusztráció
©

“Egy hetet adtam az operatív törzsnek”

Ez tehát nem általános oltást jelent, pedig arról is lehetne szó. A miniszterelnök április 2-án ugyanis így fogalmazott szokásos pénteki rádióinterjújában “...egy hetet adtam az operatív törzsnek, hogy adjon világos választ, hogy lehet-e a 16 és 18 év közöttieket oltani, vagy nem. Most Nyugaton már azt mondják, hogy lehet. Nem mindegyik vakcinával, de a Pfizerrel például lehet. Tehát ezeknek a tudományos vitáknak az összegzését várom egy héten belül, hogy dönthessünk arról, hogy szabad-e a középiskolásaink közül a 16 évnél idősebbeket oltani.”

Nos, a válasz úgy tűnik, nem érkezett meg, legalábbis egy héttel később, a következő interjúban a miniszterelnök úgy fogalmazott “dönteni nem tudtunk még a 16 és 18 év közöttiek ügyében”. Az interjú idején viszont valószínűleg már zajlott 18 év alattiak oltása, legalábbis másképp nehezen képzelhető el, hogy miért mondta volna két nappal később a Heim Pál főosztályvezető orvosa, hogy oltják a krónikus betegeiket 16 év felett. Szabó László azt is hozzáfűzte az interjú végén, hogy várhatóan a következő időszakban a 12-16 év közötti gyerekekre is alkalmazható lesz már a védőoltás, és én nagyon bízik benne, hogy a nyári időszakra már az egész gyermekkorosztályt fogják tudni oltani.

©

Oltatlan gyerekekkel nincs nyájimmunitás

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke múlt héten egy háttérbeszélgetésen elmondta, a gyerekek oltása nélkül nem lesz nyájimmunitás. A HGYE szakmai összefoglalója szerint amíg nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű vakcina a tömeges oltásokra, addig nem célszerű a gyereket előnyben részesíteni, de nem szabad abból sem kiindulni, hogy esetükben egy egyszerű, megfázásos tünetekkel átvészelhető megbetegedés csupán a koronavírus, ezért

a gyermekek egyéni védelme a súlyos betegség kialakulásától természetesen kulcsfontosságú.

A gyermekorvosok már korábban jelezték az országos tiszti főorvosnak, hogy bizonyos alapbetegséggel rendelkező gyerekek mielőbbi oltása kiemelten fontos. Több betegséget soroltak fel, mint a krónikus légzőszervi megbetegedés, a cisztás fibrózis, a krónikus veseelégtelenség és májbetegség, de kérték a Down-kórosok és a súlyos elhízástól szenvedő gyerekek oltását is. Vagyis, ők szélesebb körre terjesztették volna ki az oltást, mint amit most elindítottak.

A gyerekek oltását szorgalmazta már márciusban a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, Velkey György is, aki elmondta, kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban koronavírus miatt, mint a járvány korábbi szakaszaiban. Gyerekek is kerültek már lélegeztetőgépre, de “eddig sikerült mindenkit megmenteni”. A főigazgató szerint előfordult, hogy nem invazív lélegeztetést kellett alkalmazni, leginkább elhízott gyerekeknél, kamaszoknál, hiszen náluk is rizikófaktor a magasabb súly. Illetve gyerekeknél jelentkezik a már említett sokszervi gyulladásos betegség, ami jellemzően egy hónappal az akkut fertőzés után mutat tüneteket. "Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegeztetést is átmenetileg, de ezeket a gyerekeket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk" – mondta Velkey. A főigazgató hozzátette, hogy a gyerekeknél változó a tünettan, de aggodalomra adhat okot a heveny vírusfertőzés, láz, ízlelés elvesztése, légzési nehézségek társulhatnak ehhez, plusz ezek szövődményei, a már említett immunreakció, mint a sokszervi gyulladásos betegség magas láz, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodása, bőrkiütés, nyálkahártya, kötőhártya-gyulladás, valamint keringési, légzési elégtelenség. A gyerek esetében a hosszú covid-betegség is jelentkezhet, akár hetekig, hónapokig eltarthat.

©

Egy olvasónk megpróbálta 12 éves fiát is regisztrálni az oltásra “ki tudja?”-alapon. Bár egy teljesen új e-mail-címről végezte a regisztrációt, mégis azt a hibaüzenetet kapta, hogy erről a címről már regisztráltak korábban. Lehetséges, hogy a kor alapján szűrte ki a rendszer, csak nem létezik a korlátozásra külön protokoll.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének szakmai anyagában arról is írnak, világszerte több millióra tehető a fertőzött gyerekek száma, és több száz halálesetet regisztráltak. “A Covid–19-fertőzést követő többszervi gyulladásos reakció olyan életveszélyes szövődmény, amely kiszámíthatatlanul, az egyébként korábban egészséges gyermekek enyhe vagy tünetmentes SARS-CoV2 fertőzésének lezajlása után hetekkel jelentkezik.”

Hazai számok nincsenek, de az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia március végi adatai szerint az Egyesült Államokban a pandémia kezdete óta 3,4 millió gyermek tesztje volt pozitív, ez az összes Covid–19-eset 10,8 százaléka. A súlyos, hospitalizációt igénylő esetek ritkák, csupán az összes gyermekkori eset 0,8 %-a igényel kórházi felvételt – írják az anyagban.

Eddig 279 gyermeket vesztettek el az Egyesült Államokban, ez alacsony, 0,01%-os halálozási arányt jelent, azonban ez is változik. Az Egyesült Államokból érkező legfrissebb adatok szerint az újabb B1.1.7 (brit) és a B.1.351 (dél-afrikai) variánsok terjedésével a gyermekkori koronavírusos esetek száma drámaian emelkedik. Az USA egyes államaiban (pl. Michigan államban) a 10 év alatti korosztályban az új esetek száma több, mint 230%-kal nőtt február közepe óta.

©

Az új variáns az oltási renden is variálhat

A jóval fertőzőképesebb B.1.1.7 változat igen gyorsan és széles körben terjed a gyermekek között. Az esetszámok az összes korcsoportban nőnek, de a legtöbb új Covid–19-eset éppen a 10–19 éves gyermekek körében fordul elő, amire eddig nem volt példa a pandémia kezdete óta. Bizonyos adatok arra utalnak, hogy ennek oka többek között a felnőttek egyre nagyobb védettsége az oltások miatt, vagyis az oltatlan rétegek jóval nagyobb arányban fertőződnek. Egyes szakértői vélemények szerint a Covid–19 idővel lassan gyermekbetegséggé szelídül majd, és az influenzához hasonló terjedésére számíthatunk, amelyben a gyermekek elsődleges szerephez jutnak.

A gyerekek szerepe azonban nagyobb lehet a fertőzés terjedésében. Minél kisebbek a gyerekek, a szociális távolságtartás, az elővigyázatosság annál nehezebben tartható, hiszen egy bizonyos kor alatt már a maszkviselés nem várható el, vagy nem kivitelezhető. A fiatal felnőttek, a serdülők korcsoportjában pedig már egyre inkább felismerhetőek a felnőttekéhez hasonló, súlyosabb tünetek.

©

Korcsoportos tünetegyüttes

A HGYE szakmai véleménye szerint ha a serdülők tömeges oltása elmarad, “az idővel igen komoly változásokhoz vezethet a gyermekpopulációt érintő más kórképek tekintetében is. Várható, hogy elsősorban a Covid–19-cel összefüggő másodlagos hatások és betegségek (szívizomgyulladás, krónikus légúti betegségek, depresszió, ADHD, tanulási problémák, evés- és alvászavarok, elhízás, szociális és magatartászavarok) száma a jövőben jelentősen emelkedni fog”.

Márciusban már több vizsgálat indult gyerekek bevonásával, elsősorban a Pfizer- és a Moderna-vakcinákkal, a két cég már 6 hónapos kortól felfelé is elkezdte a vakcina tesztelését. A Pfizer–BioNTech Comirnaty vakcinája az FDA és az EMA sürgősségi felhasználási engedélyével rendelkezik 16 évesnél idősebbek számára. A dokumentum szerint a vállalat február végén zárta le az adatgyűjtést egy 12-15 év közötti serdülők bevonásával végzett vizsgálatába, és már be is jelentették az első eredményeket. 2260 gyermeket vizsgáltak, a gyermekek fele vakcinát, másik fele placebót kapott. A vizsgálat során 18 igazolt Covid–19 esetet regisztráltak, mindet a placebo csoportban és egyik eset sem volt súlyos. A vakcinált csoportban egyetlen megbetegedés sem fordult elő, az oltás tehát 100%-ban hatékonynak bizonyult. A különböző vizsgálatok célja az is, hogy megtalálják a megfelelő dózist a fiatalabb korosztály számára.

Izraelben, ahol a lakosság átoltottsága már 60 százalék felett jár, elkezdődött 12–16 évesek oltása is, hamarosan pedig kezdik az 5–11 évesek oltását. Az Egyesült Államokban nyáron tervezik a 12–16 év közöttiek oltásának megkezdését.

©

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: AFP)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!