Maradandó károsodást okozhat, ha valaki fiatalon egészségtelen ételeket fogyaszt
Tartós memóriaproblémákat okozott patkányoknál, ha fejlődőkorban magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerekkel táplálták őket – mutat rá egy új vizsgálat.
hvg.hu
A gyorsételek káros hatásaira számos tanulmány hívta már fel a figyelmet, és most egy újabbal bővült a lista: kiderült ugyanis, hogy a magas zsírtartalmú vagy cukros ételek fogyasztása tartós memóriazavarhoz vezethet – legalábbis azoknál a patkányoknál, amelyeket kiskoruktól kezdve ilyen étrenden tartottak.
A kapcsolódó vizsgálatokat a Dél-kaliforniai Egyetem idegtudósai végezték el; megállapításaikat a Brain, Behavior, and Immunity folyóiratban publikálták.
A probléma hátterében az állhat, hogy a magas cukor- és telítettzsír-tartalmú étrend megzavarhatja az acetil-kolint, amely egy kulcsfontosságú neurotranszmitter az agyban – fontos szerepe van az emlékezet kialakításában.
Százmilliárdokat költenek az élelmiszer- és italgyártó cégek a sokszor egészségtelen ételek népszerűsítésére, és az ő szempontjukból nem is feleslegesen.
Arra már korábbi tanulmányok is felhívták a figyelmet, hogy a gyorsételek fogyasztása befolyásolhatja a memóriát. Akár akkor is, ha csak néhanapján eszik ilyet az ember.
De mi van akkor, ha az emberek – vagy patkányok, mint a kísérletben – már egészen fiatal koruktól kezdve ilyen „nyugati stílusú” ételeket fogyasztanak?
Hogy ezt alaposan megvizsgálják, a kutatók 26 és 56 napos közötti korú patkányokat fogtak magas zsírtartalmú és cukros étrendre – mint a Science Alert írja, a patkányoknál ez a kor feleltethető meg az emberi serdülőkorral, amikor az agy jelentős fejlődésen esik át. Volt egy egészséges étrenden tartott kontrollcsoport is.
Az Imperial College London kutatói 197 426 brit egészségügyi adatait vizsgálta 10 éven át, hogy kiderüljön, milyen hatással vannak a szervezetre az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Az eredmény nem túl szívderítő.
Mint kiderült: az egészségtelennek tartott ételeket fogyasztó állatok nem voltak képesek azonosítani a néhány nappal korábban felfedezett tárgyakat, míg az egészséges étrenden tartott példányok igen.
Érdekesség, de az sem változtatott ezen, ha az egészségtelen csoport 30 napra áttért az egészséges ételekre. A probléma forrása a már említett acetil-kolinban keresendő, pontosabban az azt szállító fehérje szintje csökken az egészségtelen étrend hatására – ennek eredménye pedig a memóriaprobléma.
A patkányokon végzett vizsgálatok persze nem érvényesek egy az egyben az emberekre is – az viszont biztos, hogy elgondolkodtató. Felveti ugyanis a gyanút, hogy maradandó problémát okozhat, ha valaki tinédzserkorában javarészt egészségtelen étrenden él.
Kardiológusok szerint a kormányoknak sürgős lépéseket kellene tenniük az ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása érdekében, azok fogyasztása ugyanis súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Két új tanulmány is erre jutott. A szakértők szerint a friss eredmények vészjelzésként kell, hogy szolgáljanak.
Arról, hogy milyen betegségeket kockáztat az, aki ultrafeldolgozott élelmiszereket fogyaszt, itt írtunk bővebben.
Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.