szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tartós memóriaproblémákat okozott patkányoknál, ha fejlődőkorban magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerekkel táplálták őket – mutat rá egy új vizsgálat.

A gyorsételek káros hatásaira számos tanulmány hívta már fel a figyelmet, és most egy újabbal bővült a lista: kiderült ugyanis, hogy a magas zsírtartalmú vagy cukros ételek fogyasztása tartós memóriazavarhoz vezethet – legalábbis azoknál a patkányoknál, amelyeket kiskoruktól kezdve ilyen étrenden tartottak.

A kapcsolódó vizsgálatokat a Dél-kaliforniai Egyetem idegtudósai végezték el; megállapításaikat a Brain, Behavior, and Immunity folyóiratban publikálták.

A probléma hátterében az állhat, hogy a magas cukor- és telítettzsír-tartalmú étrend megzavarhatja az acetil-kolint, amely egy kulcsfontosságú neurotranszmitter az agyban – fontos szerepe van az emlékezet kialakításában.

Egy kísérletből kiderült, téved, aki azt hiszi, hogy csak a gyerekeknél működnek az egészségtelen ételek reklámjai

Százmilliárdokat költenek az élelmiszer- és italgyártó cégek a sokszor egészségtelen ételek népszerűsítésére, és az ő szempontjukból nem is feleslegesen.

Arra már korábbi tanulmányok is felhívták a figyelmet, hogy a gyorsételek fogyasztása befolyásolhatja a memóriát. Akár akkor is, ha csak néhanapján eszik ilyet az ember.

De mi van akkor, ha az emberek – vagy patkányok, mint a kísérletben – már egészen fiatal koruktól kezdve ilyen „nyugati stílusú” ételeket fogyasztanak?

Hogy ezt alaposan megvizsgálják, a kutatók 26 és 56 napos közötti korú patkányokat fogtak magas zsírtartalmú és cukros étrendre – mint a Science Alert írja, a patkányoknál ez a kor feleltethető meg az emberi serdülőkorral, amikor az agy jelentős fejlődésen esik át. Volt egy egészséges étrenden tartott kontrollcsoport is.

Mondjon le róluk: hozzájárulhatnak a rák kialakulásához az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Az Imperial College London kutatói 197 426 brit egészségügyi adatait vizsgálta 10 éven át, hogy kiderüljön, milyen hatással vannak a szervezetre az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Az eredmény nem túl szívderítő.

Mint kiderült: az egészségtelennek tartott ételeket fogyasztó állatok nem voltak képesek azonosítani a néhány nappal korábban felfedezett tárgyakat, míg az egészséges étrenden tartott példányok igen.

Érdekesség, de az sem változtatott ezen, ha az egészségtelen csoport 30 napra áttért az egészséges ételekre. A probléma forrása a már említett acetil-kolinban keresendő, pontosabban az azt szállító fehérje szintje csökken az egészségtelen étrend hatására – ennek eredménye pedig a memóriaprobléma.

A patkányokon végzett vizsgálatok persze nem érvényesek egy az egyben az emberekre is – az viszont biztos, hogy elgondolkodtató. Felveti ugyanis a gyanút, hogy maradandó problémát okozhat, ha valaki tinédzserkorában javarészt egészségtelen étrenden él.

Ne vegye meg őket: szívbetegségekhez és stroke-hoz vezethet, ha ultrafeldolgozott élelmiszereket eszik

Kardiológusok szerint a kormányoknak sürgős lépéseket kellene tenniük az ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása érdekében, azok fogyasztása ugyanis súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Két új tanulmány is erre jutott. A szakértők szerint a friss eredmények vészjelzésként kell, hogy szolgáljanak.

Arról, hogy milyen betegségeket kockáztat az, aki ultrafeldolgozott élelmiszereket fogyaszt, itt írtunk bővebben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!