szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már magyarországi cégek is tesztelhetik azt az informatikai megoldást, mely figyelmezteti őket, ha a nemzetközi ellátási láncukba került cégek bármelyikénél felmerül a kizsákmányolás és a gyerekmunka gyanúja.

A világban 20-30 millió ember dolgozik gazdasági rabszolgaként, az ilyen kizsákmányolás, illetve a gyerekmunka kiszűrését is elvégzi az SAP szoftvercég és a Made in a Free World együttműködése. A megoldást az adja ehhez, hogy összekapcsolják a világ legnagyobb üzleti kereskedelmi hálózatát a legjelentősebb nemzetközi kényszermunka adatbázissal, és az így jelezni tudja a problémás vagy gyanús beszerzéseket.

©

Az üzelti élet facebookjaként is nevezett Ariba egy üzleti platform, piactér, melynek globális népszerűségét mutatja, hogy kétpercenként csatlakozik egy új vállalat a jelenleg közel 2 millió céghez, hogy egymás közti kapcsolataikat digitális útra tereljék. Az SAP tulajdonában lévő Aribán nagyobb forgalom zajlik, mint az ebay, az amazon és az Alibaba rendszerein együttvéve. Az egy év alatt közel ezermilliárd dolláros forgalmat lebonyolító, felhő alapú kereskedelmi hálózatba való belépés hatékonyabbá, egyszerűbbé teszi a komplex vállalati beszerzés, elszámolás folyamatait. Ez jelentős megtérülést is biztosít a vállalatok számára a nemzetközi beszállítók tömege, a szabad verseny miatt.

Ezt a rendszert kapcsolják össze azzal az adatbázissal, mely a kizsákmányolás, gyerekmunka által leginkább érintett árukat, szolgáltatásokat, forrásokat gyűjti össze világszerte, szám szerint 54 000-et. A listát a rabszolgaság ellen küzdő Made in a Free World non-profit hálózat állította össze, és frissíti. Az ellátási lánc elemzésével kiderülhet például, hogy az egyik országból megrendelni kívánt eszközök alapanyaga egy olyan közép-afrikai országba vezethető vissza, ahol az adott szektorban aggályokat vet fel az etikus foglalkoztatás, vagy az alacsony szintű szabályozás. Így egy másik szállítót választhat a beszerző, amely ráadásul jobb minősítést, magasabb értékeléseket kapott más felhasználó cégektől.

- A rabszolgaság és a gyerekmunka világszerte jelen van, de ennek nem kellene így lennie. Digitális összekapcsolt, és adatok uralta világban élünk. Megvannak az eszközeink, és az információink hogy azonosítsuk, megszüntessük [a kényszermunkát]” -mondta Justin Dillion, a Made In A Free World alapító-ügyezetője az együttműködés kapcsán. A pilot programba azon vállalatok vehetnek részt, amelyek már használják az Aribát, és információt szeretnének kapni arról, hogy jelenlegi beszerzési gyakorlatuk mennyire érintett a kényszermunka -nem tudatos- támogatása kapcsán.

Hétméteres szakadékba zuhant egy nő Pécsen

Hétméteres szakadékba zuhant egy nő Pécsen

Sírni kezdtek a Haas szerelői, amikor megtudták, hogy Schumacher fia csatlakozik hozzájuk

Sírni kezdtek a Haas szerelői, amikor megtudták, hogy Schumacher fia csatlakozik hozzájuk

„Ha a kerékpárszervizek bezárnának, abból botrány lenne”

„Ha a kerékpárszervizek bezárnának, abból botrány lenne”