szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mélyrepülésben a easyJet, a Brexit miatt néhány nap alatt a cég az értékének ötödét veszítette el, ráadásul az elmúlt három hónapban több mint ezer járatukat kellett törölniük.

Az elmúlt időszak szinte minden légitársaság számára nehéz volt. Az easyJet a második negyedévben összesen 1061 járattörlést regisztrált olyan körülmények miatt, mint például a francia légiirányítók folyamatos sztrájkja, a Gatwick repülőtéren a kifutópályával és a zsúfoltsággal összefüggő problémák, valamint más, időjárási tényezők, és az ezek miatt bejelentett lemondások.

Ezért csak júniusban több mint 700 járatot törölt a légitársaság – 300-at az elmúlt hét napban –, többségüket sztrájkok és az időjárási körülmények miatt. Összehasonlításul: 2015 júniusában 487 járattörlésre került sor – ebből 420 a római Fiumicino reptéren kitört tűz miatt vált szükségessé.

A fenti események, valamint az Egyptair tragédiája negatív hatással voltak mind a keresletre, mind pedig a hozamra. A harmadik negyedév adózás előtti nyeresége kb. 28 millió fonttal, az egy ülőhelyre jutó árbevétel pedig kb. 1,6 százalékponttal csökkent. Ebből adódóan az egy ülőhelyre jutó árbevétel változatlan árfolyamon számolva a harmadik negyedévben kb. 8,6 százalékkal lesz alacsonyabb, szemben a félévkor becsült 7 százalékkal. Ennek oka, hogy a járatkimaradások miatt más gépekre átirányított utasok olyan helyeket kaptak meg, amelyeket egyébként az induláshoz közelebbi napokon, drágábban lehetett volna értékesíteni.

Az EU-népszavazás eredménye után az easyJet a gazdaságban és a fogyasztói hangulatban tapasztalható, további bizonytalansággal számol ezen a nyáron, aminek következtében az egy ülőhelyre jutó bevételek változatlan árfolyamon számolva 4-6 százalékkal csökkennek majd a 2015 első felében elérthez képest. Ezen felül az olajárak és az árfolyamok változása miatt várhatóan hozzávetőlegesen 25 millió font többletköltséggel kell számolnia a légitársaságnak a féléves eredmények közzétételekor előre jelzetthez képest. Emiatt az easyJet továbbra is igyekszik a lehető legnagyobb üzemanyag-megtakarítást elkérni.

Az easyJetet egyedülálló hálózata, a digitális technológiákban elért vezető szerepe, költségelőnye és pénzügyi stabilitása képessé teszi arra, hogy hosszú távon is fenntartsa stratégiáját. Összhangban a szokásos gyakorlattal, az easyJet a harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit 2016. július 21-én teszi közzé.

 

Ezt nem teszi ki az ablakba Európa második legnagyobb fapadosa

Veszteségessé vált az easyJet angol diszkont légitársaság működése üzleti évének a március 31-ével zárult első félévében a tavalyi nyereség után - közölte a légitársaság kedden.

Csak most derült ki, hogy a Perseverance-nek “tetoválása” is van, nem akármit ábrázol

Csak most derült ki, hogy a Perseverance-nek “tetoválása” is van, nem akármit ábrázol

Rogánék kedvenc alapítványa 3,4 milliárdos támogatáshoz jutott tavaly év végén

Rogánék kedvenc alapítványa 3,4 milliárdos támogatáshoz jutott tavaly év végén

Elég tízezer budapesti támogatása ahhoz, hogy fontos ügyek kerüljenek a Fővárosi Közgyűlés elé

Elég tízezer budapesti támogatása ahhoz, hogy fontos ügyek kerüljenek a Fővárosi Közgyűlés elé