szerző:
Tetszett a cikk?

Elkészült az esélyegyenlőségi terv. Kár, hogy az esélytelenek nem hallottak róla.

Olvasom az újságban a hírt, hogy bejelentették, elkészült több mint 3147 település esélyegyenlőségi terve, a Türr István Képző és Kutatóintézet, az Emmi háttérintézménye gondozásában, uniós támogatással,

1,2 milliárdért.

Örülhetünk, hiszen a közlemény szerint „a most készült programok komplexitására még nem volt példa. ..közel mentek a problémákhoz, nehézségekhez és korábban nem látott intenzitással térképezték fel az erőforrásokat, lehetőségeket, kapcsolatrendszereket. …feltárták a célcsoportok (mélyszegénységben élők, romák, gyerekek, nők, idősek, fogyatékossággal élők) helyzetét, helyi civil szervezetekkel, egyesületekkel, alapítványokkal együttműködve célcsoportonként különböző intézkedési terveket dolgoztak ki.

Kétévente felülvizsgálják majd, írják, így folyamatosan nyomon követhető, hogy „az önkormányzat mennyire csak a papírnak dolgozott”.

Biztosan jó lesz. Hiszen ilyen mélyreható elemzés még nem volt. Bár készült már egy pár efféle, pl. a közoktatási esélyegyenlőségi tervek, kötelezően előírva azok is az uniós pályázatokhoz. Az még arról szólt, hogy ne legyen szegregált oktatás. Ezek is elkészültek. Papíron. Uniós forrásból. Felülvizsgálási kötelezettséggel. De ma már ezeket senki sem keresi. Pedig nem volt olyan régen. Vicces lenne, ha most elő kellene venni. Azóta ugyanis az ellenkezőjére fordult minden.

A nagy feltérképezésről, ahol az önkormányzatokon túl „a civilek, egyházak programjait, azok eredményét” is megvizsgálták, és még azt is, „miképpen építhetők be az önkormányzati programokba”, az alapítványunk semmit sem hallott, bár 14 éve tevékenykedünk egy LHH (leghátrányosabb helyzetű) kistérségben.

Furcsa ez. Itt a térségben már több olyan program zajlott le, amiből mi, egy ténylegesen a mélyszegénységben élőkkel foglalkozó civil szervezet, semmit sem vettünk észre. Kutatások, adósságkezelő és felzárkóztató programok, amelyek után hiába érdeklődtünk a cigánysorokon, az ott élők nem is hallottak róla. Erről sem nagyon. Pedig biztosan itt is elkészültek a tervek, hiszen 100 mentor és asszisztens dolgozott benne, a megyei lap szerint jutott ide is.

Persze nem akarom kétségbe vonni a tervek elkészítésének hitelességét. Biztosan nagyon alapos volt. Csak elgondolkodtatott, hogy a hétfői újságból tudtam meg, készen vannak. És még valami szemet szúrt:

„ A programban kb. 30 önkormányzat forráshiány miatt nem vett részt.”

Ezt már végképp nem értem. Fizetni kellett érte? Állami intézmény készítette uniós forrásból… hogy az esélyegyenlőség biztosítva legyen, és az önkormányzatoknak ez pénzbe került? Nyilván azok maradhattak így ki, ahol nincs semmi forrás, ahol a legtöbb mélyszegénységben élő van, ahol a legnagyobb a probléma.

De most már megnyugodhatunk mindannyian, akik a szegényekért, elesettekért küzdünk. Mert az esélyegyenlőség biztosítva lesz. Meg van mondva. Papíron biztosan. Az tuti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!