Ritók Nóra
Ritók Nóra
Tetszett a cikk?

Magyarországon akkor lehetsz általános gyermek- és ifjúsági szakértő, ha van hozzá ajánlásod a helyi elöljárótól.

A Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet pályázati úton keresi az általános gyermek- és ifjúsági szakértőiket, hogy névjegyzéket alakíthasson ki. A cél „azon szakértői kör kiválasztása, amelynek tagjai – eseti szerződés alapján – közreműködnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (továbbiakban: Támogató) által gyermek és ifjúságügyi témában megjelentetett pályázatok szakmai értékelésében.”

Eddig rendben is van minden, de a pályázati kiírásban a szakmai elvárások között van egy pont, amelyet sehogy sem értek:

Szükséges ugyanis „egy gyermek és ifjúsági civil szervezet vezetőjének és egy települési (vagy területi) önkormányzat képviselőjének (jegyző, polgármester) támogató nyilatkozata

Vajon ez miért fontos? Egy pályázat elbírálásában közreműködők szakképzettségének, tapasztalatának bemutatásán túl miért kell támogatás a jegyzőtől, vagy a polgármestertől? Csak azok felelnek meg az elvárásoknak, akiket a jegyzőjük, polgármesterük is támogat?

Mert az mire biztosíték? Meg persze az is eszembe jut, hogy utána nem lesz gond, ha esetleg a pályázatok elbírálásakor a polgármester elvárja, hogy a támogató nyilatkozatért cserébe jobb legyen az általuk is beadott pályázat elbírálása?

Persze tudom, ez ebben a korrupciómentes világban elképzelhetetlen. A talpig becsületes testületekbe nem kerülhetnek be olyan elemek, akiknek a pedigréje megkérdőjelezhető. Lehet, egy ilyen ajánlás hamarosan kiváltja majd az erkölcsi bizonyítványt is. És biztosan azért van erre az apró, szinte lényegtelen pontra szükség, hogy teljesen meg tudjanak bízni az új szakértőkben. Mert ugye az természetes, hallottuk már, hogy munkatársakat onnan választunk, akiket ismerünk, barátunk, mert a mai világban csak azokban lehet megbízni. És a települési polgármesterek csak tudják, miféle az az ember, aki szakértőnek akar jelentkezni? Így biztosan nem kerülhet be a bírálók közé olyan, aki elhajlik a céltól, és esetleg nem a pályázatok szakmaiságát nézi.

Azért majd kíváncsi lennék, a végén hány olyan szakértő jut be, aki nem az épp regnálók köréhez tartozik. Ahol nem fideszes a polgármester. De attól tartok, ezt a listát senki sem fogja ilyen szemmel megnézni majd. Ha esetleg meg is nézné, rá is kérdezne, a válasz biztosan ez lenne: az ő pályázataik egyszerűn jobbak voltak. És ugye a minőség, az a legfontosabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!