Tetszett a cikk?

Rossz idők járnak a kései Kádár-korszak népszerű helyeire. Panganak, kimentek a divatból a balatoni társasnyaralók, a költségvetési támogatás megfogyatkozásával válságba kerültek a kulturális központok és a művészeti alkotóházak. Azok az intézmények és mozgalmak is súlyos gondokkal küszködnek, melyeket közösségi energia, összefogás hozott létre, és csak áttételesen van közük a kultúrához. Ilyen a naturizmus, s annak legendás fellegvára, a jelentős értékű társadalmi munkával kiépült Délegyháza.

A kép illusztráció
Délegyházán egymás után épülnek a lakóparkok, az egyedi egy-és többszintű házak, sok telken még a kert rendezésre, a házak befejezésre várnak. Mindenestre nagy a nyüzsgés. A lakók, minthogy munkaalkalom szinte nincs a községben, többnyire csak aludni járnak haza. A parcellázások a szoros értelmében körülkerítették az egykori bányatavakat., A naturista telep kerítésén kívül minden mozgásban, de a kapun belépve mintha visszaléptünk volna az idilli nyolcvanas évekbe. Az ötös tó strandján zajlik a meztelen fürdőélet, de feltűnő, hogy kevesen vannak, a nagy forróság ellenére.

A még mindig közművesítés, csatornázás híján lévő kemping területén nincs étterem, csak két lakókocsiból kialakított büfé üzemel. Kevés a sátor, a panzió be van zárva. A sportpályák, a szabadtéri színpad kihalt. Csak a területet a nyolcvanas évek óta bérlő kétszázötven-háromszáz „alapító család” tart ki hűségesen Délegyháza mellett. Panaszolják, hogy évről-évre többet kell fizetniük a kempingnek és az egyesületnek: 1990-ben egy négy fős családtól évente 30 ezer forintot kértek a területért és az éves belépőért, ma 150 ezret. Nekik, az ősnaturistáknak kellene megmenteniük a valamikori tízezres tagság összefogásával létrehozott naturista telepet, de ehhez gyengék és ma már túlságosan kevesen vannak.

Bolyós János MNE elnök. Társadalmi munkás
Bolyós Ferenc társadalmi munkában tölti be az a MNE elnöki tisztét, egyébként, nyugdíjas repülőmérnök. Szívesebben mesél a múltról, mint a magyar naturizmus jelenéről. Elmondja, hogy Jugoszláviában, a hetvenes években ébredt fel a kultúrált meztelenkedés iránti igény a középosztály fiatalabb tagjaiban. Honfitársaink hazai helyszínt kerestek. Két lehetőség kínálkozott: Budakalász mellett az Omszki tónál és a bányatavaknál Délegyházán. Utóbbiból lett a központ, mert háborítatlanabb volt és nagyobb területű. Spontán módon, olykor 15-20 000 naturista is összejött itt, jó közösséget alkottak. Ennek a természetvédő társaságnak korán meggyűlt a baja a hatóságokkal. A szervezet megalakulását akadályozta a helybeliek tiltakozása, és ezt felkapta a Pest megyei pártbizottság néhány prűd tagja is. Az akkori helyi tanács is nehézségeket támasztott: hiányolta az illemhelyeket. Erre a naturisták latrinákat állítottak fel. Ezeket ismeretlenek éjjel eldózerolták, az útra fákat döntöttek. Voltak tehát kisebb konfliktusok. Végül, 1983 augusztus 20-án hivatalosan megalakult az MNE, és mint civil szervezetet, a bíróság bejegyezte. Eredetileg 8-9000-es volt a létszám, ma mintegy 500 tagjuk van. A rendszerváltozás után minden évben 5-800 fő morzsolódott le – panaszolja a veterán naturista. .

A megalakulást követően, 1984-ben, az állami tulajdonban lévő területen kijelöltek huszonhárom hektárt a kemping céljára, azt tizenöt évre bérbe adtak a naturistáknak. A nyolcvanas évek második felétől az MNE még költségvetési támogatást is kapott, akkor már Pest megyétől. Azonban a naturista egyesület előző vezetése – Bolyós elmondása szerint - jelentős adósságot halmozott fel, nem tudtak elszámolni a befolyó pénzekkel. Az egyesület, amikor 1997-ben Bolyós Ferenc átvette az elnökséget, válságos pénzügyi helyzetben volt. A terület ekkor már Délegyháza község önkormányzati tulajdonába került, a tulajdonos pedig felemelt bérleti díjat szedett.

tínédzser lázadók: nem vetkőznek (Oldaltörés)

Iszapöltözékben Délegyházán
A naturizmus bizonyos értelemben kiment a divatból, sajnálkozik Bolyós. A régi naturisták felserdült gyermekei, akik Délegyházán nőttek fel, lázadoznak a szülők ellen, s azzal botránkoztatják meg az MNE régi tagjait,hogy ők nem hajlandók pőrére vetkőzni. Az idősebbek egy része pedig sokallja az 1000 Ft-os belépődíjat, körülményesnek találja a hely megközelítését, különösen akkor, ha kénytelen volt megválni gépkocsijától. A módosabbak kertes házukban, medencés nyaralójukban szabadon meztelenkedhetnek, vagy külföldi luxus naturista helyekre utaznak. Akik még Délegyházára járnak, inkább nosztalgiából teszik.

Ami Délegyháza történetét illeti, 1999-ben lejárt a kemping bérleti szerződése, az önkormányzat közölte, hogy a területet el akarja adni. Mivel az MNE nem tudta megvenni, az önkormányzattal és két magánbefektetővel együtt megalapították a Naturista Oázis Kft-t. Az egyesület társadalmi munkában végzett fejlesztéseiért 14 százalékos tulajdoni részesedfét kapott, a délegyházi önkormányzat részesedése 13 százalék,az egyik magánbefektetőé 15 százalék, és a többségi, 58 százalékos részesedés Sánta Istváné, aki a környezetvédő eljárásokat hasznosító KÖRTE Kft ügyvezetője.. Sánta túl akar adni a területen, szerinte ott kivételes adottságú lakópark létesülhetne. Terve megvalósításának azonban számos akadálya van, nemcsak az, hogy azt a naturisták, hasonlóan Délegyháza község önkormányzatához, élesen ellenzik. Egyelőre még a jelenlegi kempinget sem tudják fejleszteni, mert a területen kilenc “zárványtelek” van, amelyeknek tulajdonosaival is meg kellene egyezni. Ez mindeddig elmaradt, ezért nem létesült étterem, panzió a kemping területén, ezért elmaradott a terület infrastruktúrája. Sokan attól tartanak, hogy a tulajdonosok közötti vita esetleges rendezése sem tudja már feléleszteni a szervezett naturizmust. Ám a „délegyházai nudizás” emléke ettől függetlenül sokak felejthetetlen élménye marad.

Pelle János

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!