Fürjes Judit
Fürjes Judit
Tetszett a cikk?

Újra kinyitja kapuit a Matula Leánynevelő Intézet. Friss és mozgalmas száz perces mozi készül Szabó Magda Abigél c. regényéből. Munkatársunk meginterjúvolta a film rendezőjét, Bánfalvy Ágit, aki az 1978-as tévéfilmben a főszereplő Vitay Georgina barátnőjét, Torma Piroskát alakította.

hvg.hu: Szabó Magda, Kossuth-díjas írónő 93. születésnapján jelentette be, hogy a mára kultusz tévéfilmnek számító Abigélt mozivászonra viszi. Az írónő keresztfiával, Tasi Gézával már alá is írták a regény megfilmesítési jogaira vonatkozó szerződést. Mi vitte rá, hogy a regényt filmre vigye?  

Bánfalvy Ági: Az Abigél olyan örök és közkedvelt alkotás, ami mindent túlél. A 2005-ben megrendezett Nagy Könyv c. tévés programsorozat alkalmával felmérték, melyek a legnépszerűbb regények Magyarországon. Szabó Magda regénye a második helyen végzett. A regény megjelent hangoskönyvben, videón, dvd-n. A tévéfilmet minden évben műsorára tűzi valamelyik tévécsatorna, és született a műből egy sikeres musical is, ami már túl van a századik előadáson. Megjelent a kötet filmforgatókönyve, amit szintén Szabó Magda írt. Nem sokkal a tévéfilm forgatása után elárulta nekem, szíve-vágya, hogy a regényből egy nagy játékfilm szülessen.

Bánfalvy Ági
©

A mai fiataloknak is szükségük van arra, hogy találjanak valami kapaszkodót, valami emberit, ami támpont lehet az életükben. Erre az Abigél nagyon is alkalmas. Szabó Magdát olvasva, a regény minden oldalán találunk olyan „üzenetet”, amely megkönnyíti a hétköznapok gondjainak feldolgozását. Kérdésére visszatérve, az általam 1978-ban megformált Torma Piroska-karakterrel szinte összenőttem, a mai napig vele azonosítanak az emberek. Sokszor megtörtént, hogy külföldi újságírók, vagy akár kínai árusok „Tormától” kértek dedikálást. Szabó Magda is Tormissimónak hívott.

hvg.hu: Szabó Magdához legendás barátság fűzte önt…

Bánfalvy Ági: Igen, nagyon szerettem őt és mindig nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy törődött velem, figyelt engem. Tudta, hogy színészként hol a helyem a világban. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van egy olyan mestere az életben, aki egy-egy mondattal helyre teszi az embert. Az én mesterem Szabó Magda volt. Ő bátorított és inspirált, hogy a színészetből merjek egy kicsit tovább lépni, merjek globálisabban gondolkodni. Nagyon sok mindent köszönhetek neki művészi pályafutásom során.

 hvg.hu: Miben lesz más az új Abigél, illetve miben marad hű az írónő eredeti szándékához?

Bánfalvy Ági: Mindenben hű szeretnék maradni Szabó Magdához és minden megtartható értéket továbbviszek, ami a műben benne van. Persze vannak elképzeléseim, például a mozifilmben még hangsúlyosabbá szeretném tenni a főszereplő karakterét, érzelmeit, gondolatait felerősíteni és az ő szemén keresztül karakteresebben láttatni a történetet. A mű magában hihetetlenül izgalmas és érdekes, a romantikus elemeken túl van benne egy erős és izgalmas krimi, thiller-szál ami összefügg Kuncz Ferivel, Gina szerelmével-  A háttérben dúló háború, a sorozatban nem volt eléggé kiemelve. Én erre egy picit nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni, de természetesen ne gondoljon senki arra, hogy egy akciófilmet lát majd viszont a mozivásznon.

A Matula növendékei, balról a második Bánfalvy Ági (1978)
©

Bemutatjuk a Matula Leánynevelő Intézet diákjainak zárt világát és rajtuk keresztül azt, hogy az intézet falain kívül dübörög a háború, ami mindenkire hatással van, befolyásolja mindennapi életüket és gondolataikat. Az üzenet, hogy csak egymás segítésével, támogatásával, tudjuk feldolgozni és túlélni a drámai hétköznapokat, nélkülözhetetlen  az egymás iránti együttérzés, gondjainkat közösen tudjuk megoldani.   

hvg.hu: Nem tart a rendezői feladattól, mert Zsurzs Éva munkáját azt hiszem nem lesz könnyű felülmúlni?

Bánfalvy Ági: Nem felülmúlni szeretném, az ő munkája egy remek mini TV sorozat azokkal az igényekkel, ahogy egy profi tévéprodukció készült akkoriban. A mozinak megvan a maga eszközrendszere, ami némileg eltér a tévétől. Ezekkel szeretnénk élni és kihozni belőlük a maximumot. Én a hétköznapi emberek között mozgok, tudom, mit szeretnek és mit nem. Ez a titok nyitja és persze mögöttem nagyon jó és kreatív csapat áll. Úgy érzem, megbirkózom a feladattal, az amerikai szakmai múlt, a színházi tapasztalatok és a színiiskolai tanítás jó „ajánlólevél”.

hvg.hu: Egy korábbi interjúban mondta, hogy ma is nagyon aktuálisnak tartja Vitay Georgina (Gina) és társai karakterét. Miért?

Bánfalvy Ági: Mindannyiunknak egyszer lelkileg is felnőtté kell válnunk. Hogy kinek mikor indul el ez a folyamat, az szerencse kérdése is. A történet egy fiatal lányról szól, akinek érzései, fájdalmai mindenkinek az életében visszaköszönnek. Ginához és a többi lányszereplőhöz hasonlóan a 14 és 18 év közötti fiatalok ma is ugyanúgy ismerkednek a világgal, a világhoz való viszonyokkal.

hvg.hu: Lehet már tudni, ki alakítja Ginát?

Bánfalvy Ági: Még nem, de folyamatosan keressük a legalkalmasabb színésznőt.  Szerencsi Évihez hasonló lázadozó, erőteljes, bátor lányt keresek.

Szerencsi Éva
©

Évit nem csak, mint színészt ismertem, hanem mint embert is, és ő irgalmatlanul hitelesen képviselte azt, amit Gina és azt, amit Szabó Magda. Éva egy fantasztikus, izgalmas, erős és gyönyörű nő volt, utána nem egyszerű feladat megtalálni az igazi Ginát. ,

hvg.hu: És a többi karakter?  

Bánfalvy Ági: Tárgyalunk több színésszel is, de még egyelőre nem szeretném elárulni a nevüket. Színészképző iskolám diákjai is szerepelnek majd a filmben. Számítok a régi matulás lányokra, akiket a közönség a tanári karban fog viszontlátni; ez is egy érdekes színfoltja lesz a produkciónak. Először azonban Ginát kell megtalálni.

hvg.hu: Mikor kezdődik a forgatás?

Bánfalvy Ági: Augusztus végén szeretnénk elkezdeni, és jövő tavasszal  tervezzük a bemutatót. Ez az évszám azért fontos, mert jövőre lesz az Abigél 35 éves, és a mozifilmmel egyben emléket szeretnénk állítani azoknak a csodálatos színészeknek, akiket azóta elveszítettünk.

hvg.hu: A mai gazdasági helyzetben elég bátor vállalkozás mozifilmet készíteni. Milyen költségvetéssel számolnak, számítanak-e pályázatokra, szponzorokra?

Bánfalvy Ági: Nem kell eget rengető költségvetésre gondolni, nem olyan nagy, hogy megdöngetné a magyar filmipart: 390 millió forint, ami itthon közepes költségvetésnek számít, külföldön meg egyenesen alacsonynak. A hazai vállalkozások mellett tárgyalásban állunk külföldi cégekkel is, ugyanis Szabó Magda könyvei határon túl is nagyon népszerűek.

hvg.hu: Utazzunk egy kicsit vissza az időben, 1984-ben Kaliforniába költözött, mivel foglalkozott a tengerentúlon?

Bánfalvy Ági: Igen, de ezt megelőzően, 1981-ben Párizsba utaztam, ahol Jean-Luc Godard Passió című filmjét forgattam Michel Piccoli partnereként. A film elnyerte a New York-i filmkritikusok díját. Egy évvel később mentem Amerikába, ahol beiratkoztam a New York-i Columbia Egyetem angol tagozatára, majd a filmszakra, ahol rendezést és forgatókönyvírást tanultam. 1984-ben Kaliforniába költöztem, ahol a California State University of Los Angeles színház és film tanszéken évekig filmszínészmesterséget tanítottam. 1994-ben pedig a Los Angelesi Arena Theaterben rendeztem Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című darabját, és több külföldi filmben szerepeltem: eljátszottam az Orson Welles életét feldolgozó Big O című film női főszerepét, a Strindberg dráma alapján íródott Júlia kisasszony címszerepét. 1992-ben tértem haza Magyarországra, de itthon is megtaláltak a külföldi produkciók és további filmszerepek következtek.

hvg.hu: Az utóbbi években  ismét részese a hazai színház- és filmművészet eseményeinek, iskolát alapított, színházban játszik, rendez és több filmben szerepelt…

Bánfalvy Ági: Két laki életet élek Los Angeles és Budapest között. Létrehoztam nemzetközi színészképző iskolámat, ahol a hallgatók színészképesítést szerezhetnek. Közben játszom is, tavaly a Thália Színházban rendeztem a Figaro házasságát, Két éve  fut Bernard Slade  Jövőre veled, ugyanitt c. vígjátéka, amelyben a női főszerep az enyém,  jelenleg a darab folytatásának februári premierjére készülök.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lángoló kamion miatt zárták le az M1-est​​​​​​​

Lángoló kamion miatt zárták le az M1-est​​​​​​​

Ez az androidos óra 4-5 napig nagyon okos, de ha kell, 45 napig is bírja

Ez az androidos óra 4-5 napig nagyon okos, de ha kell, 45 napig is bírja

Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO