Fürjes Judit
Fürjes Judit

Újra kinyitja kapuit a Matula Leánynevelő Intézet. Friss és mozgalmas száz perces mozi készül Szabó Magda Abigél c. regényéből. Munkatársunk meginterjúvolta a film rendezőjét, Bánfalvy Ágit, aki az 1978-as tévéfilmben a főszereplő Vitay Georgina barátnőjét, Torma Piroskát alakította.

hvg.hu: Szabó Magda, Kossuth-díjas írónő 93. születésnapján jelentette be, hogy a mára kultusz tévéfilmnek számító Abigélt mozivászonra viszi. Az írónő keresztfiával, Tasi Gézával már alá is írták a regény megfilmesítési jogaira vonatkozó szerződést. Mi vitte rá, hogy a regényt filmre vigye?  

Bánfalvy Ági: Az Abigél olyan örök és közkedvelt alkotás, ami mindent túlél. A 2005-ben megrendezett Nagy Könyv c. tévés programsorozat alkalmával felmérték, melyek a legnépszerűbb regények Magyarországon. Szabó Magda regénye a második helyen végzett. A regény megjelent hangoskönyvben, videón, dvd-n. A tévéfilmet minden évben műsorára tűzi valamelyik tévécsatorna, és született a műből egy sikeres musical is, ami már túl van a századik előadáson. Megjelent a kötet filmforgatókönyve, amit szintén Szabó Magda írt. Nem sokkal a tévéfilm forgatása után elárulta nekem, szíve-vágya, hogy a regényből egy nagy játékfilm szülessen.

Bánfalvy Ági
©

A mai fiataloknak is szükségük van arra, hogy találjanak valami kapaszkodót, valami emberit, ami támpont lehet az életükben. Erre az Abigél nagyon is alkalmas. Szabó Magdát olvasva, a regény minden oldalán találunk olyan „üzenetet”, amely megkönnyíti a hétköznapok gondjainak feldolgozását. Kérdésére visszatérve, az általam 1978-ban megformált Torma Piroska-karakterrel szinte összenőttem, a mai napig vele azonosítanak az emberek. Sokszor megtörtént, hogy külföldi újságírók, vagy akár kínai árusok „Tormától” kértek dedikálást. Szabó Magda is Tormissimónak hívott.

hvg.hu: Szabó Magdához legendás barátság fűzte önt…

Bánfalvy Ági: Igen, nagyon szerettem őt és mindig nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy törődött velem, figyelt engem. Tudta, hogy színészként hol a helyem a világban. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van egy olyan mestere az életben, aki egy-egy mondattal helyre teszi az embert. Az én mesterem Szabó Magda volt. Ő bátorított és inspirált, hogy a színészetből merjek egy kicsit tovább lépni, merjek globálisabban gondolkodni. Nagyon sok mindent köszönhetek neki művészi pályafutásom során.

 hvg.hu: Miben lesz más az új Abigél, illetve miben marad hű az írónő eredeti szándékához?

Bánfalvy Ági: Mindenben hű szeretnék maradni Szabó Magdához és minden megtartható értéket továbbviszek, ami a műben benne van. Persze vannak elképzeléseim, például a mozifilmben még hangsúlyosabbá szeretném tenni a főszereplő karakterét, érzelmeit, gondolatait felerősíteni és az ő szemén keresztül karakteresebben láttatni a történetet. A mű magában hihetetlenül izgalmas és érdekes, a romantikus elemeken túl van benne egy erős és izgalmas krimi, thiller-szál ami összefügg Kuncz Ferivel, Gina szerelmével-  A háttérben dúló háború, a sorozatban nem volt eléggé kiemelve. Én erre egy picit nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni, de természetesen ne gondoljon senki arra, hogy egy akciófilmet lát majd viszont a mozivásznon.

A Matula növendékei, balról a második Bánfalvy Ági (1978)
©

Bemutatjuk a Matula Leánynevelő Intézet diákjainak zárt világát és rajtuk keresztül azt, hogy az intézet falain kívül dübörög a háború, ami mindenkire hatással van, befolyásolja mindennapi életüket és gondolataikat. Az üzenet, hogy csak egymás segítésével, támogatásával, tudjuk feldolgozni és túlélni a drámai hétköznapokat, nélkülözhetetlen  az egymás iránti együttérzés, gondjainkat közösen tudjuk megoldani.   

hvg.hu: Nem tart a rendezői feladattól, mert Zsurzs Éva munkáját azt hiszem nem lesz könnyű felülmúlni?

Bánfalvy Ági: Nem felülmúlni szeretném, az ő munkája egy remek mini TV sorozat azokkal az igényekkel, ahogy egy profi tévéprodukció készült akkoriban. A mozinak megvan a maga eszközrendszere, ami némileg eltér a tévétől. Ezekkel szeretnénk élni és kihozni belőlük a maximumot. Én a hétköznapi emberek között mozgok, tudom, mit szeretnek és mit nem. Ez a titok nyitja és persze mögöttem nagyon jó és kreatív csapat áll. Úgy érzem, megbirkózom a feladattal, az amerikai szakmai múlt, a színházi tapasztalatok és a színiiskolai tanítás jó „ajánlólevél”.

hvg.hu: Egy korábbi interjúban mondta, hogy ma is nagyon aktuálisnak tartja Vitay Georgina (Gina) és társai karakterét. Miért?

Bánfalvy Ági: Mindannyiunknak egyszer lelkileg is felnőtté kell válnunk. Hogy kinek mikor indul el ez a folyamat, az szerencse kérdése is. A történet egy fiatal lányról szól, akinek érzései, fájdalmai mindenkinek az életében visszaköszönnek. Ginához és a többi lányszereplőhöz hasonlóan a 14 és 18 év közötti fiatalok ma is ugyanúgy ismerkednek a világgal, a világhoz való viszonyokkal.

hvg.hu: Lehet már tudni, ki alakítja Ginát?

Bánfalvy Ági: Még nem, de folyamatosan keressük a legalkalmasabb színésznőt.  Szerencsi Évihez hasonló lázadozó, erőteljes, bátor lányt keresek.

Szerencsi Éva
©

Évit nem csak, mint színészt ismertem, hanem mint embert is, és ő irgalmatlanul hitelesen képviselte azt, amit Gina és azt, amit Szabó Magda. Éva egy fantasztikus, izgalmas, erős és gyönyörű nő volt, utána nem egyszerű feladat megtalálni az igazi Ginát. ,

hvg.hu: És a többi karakter?  

Bánfalvy Ági: Tárgyalunk több színésszel is, de még egyelőre nem szeretném elárulni a nevüket. Színészképző iskolám diákjai is szerepelnek majd a filmben. Számítok a régi matulás lányokra, akiket a közönség a tanári karban fog viszontlátni; ez is egy érdekes színfoltja lesz a produkciónak. Először azonban Ginát kell megtalálni.

hvg.hu: Mikor kezdődik a forgatás?

Bánfalvy Ági: Augusztus végén szeretnénk elkezdeni, és jövő tavasszal  tervezzük a bemutatót. Ez az évszám azért fontos, mert jövőre lesz az Abigél 35 éves, és a mozifilmmel egyben emléket szeretnénk állítani azoknak a csodálatos színészeknek, akiket azóta elveszítettünk.

hvg.hu: A mai gazdasági helyzetben elég bátor vállalkozás mozifilmet készíteni. Milyen költségvetéssel számolnak, számítanak-e pályázatokra, szponzorokra?

Bánfalvy Ági: Nem kell eget rengető költségvetésre gondolni, nem olyan nagy, hogy megdöngetné a magyar filmipart: 390 millió forint, ami itthon közepes költségvetésnek számít, külföldön meg egyenesen alacsonynak. A hazai vállalkozások mellett tárgyalásban állunk külföldi cégekkel is, ugyanis Szabó Magda könyvei határon túl is nagyon népszerűek.

hvg.hu: Utazzunk egy kicsit vissza az időben, 1984-ben Kaliforniába költözött, mivel foglalkozott a tengerentúlon?

Bánfalvy Ági: Igen, de ezt megelőzően, 1981-ben Párizsba utaztam, ahol Jean-Luc Godard Passió című filmjét forgattam Michel Piccoli partnereként. A film elnyerte a New York-i filmkritikusok díját. Egy évvel később mentem Amerikába, ahol beiratkoztam a New York-i Columbia Egyetem angol tagozatára, majd a filmszakra, ahol rendezést és forgatókönyvírást tanultam. 1984-ben Kaliforniába költöztem, ahol a California State University of Los Angeles színház és film tanszéken évekig filmszínészmesterséget tanítottam. 1994-ben pedig a Los Angelesi Arena Theaterben rendeztem Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című darabját, és több külföldi filmben szerepeltem: eljátszottam az Orson Welles életét feldolgozó Big O című film női főszerepét, a Strindberg dráma alapján íródott Júlia kisasszony címszerepét. 1992-ben tértem haza Magyarországra, de itthon is megtaláltak a külföldi produkciók és további filmszerepek következtek.

hvg.hu: Az utóbbi években  ismét részese a hazai színház- és filmművészet eseményeinek, iskolát alapított, színházban játszik, rendez és több filmben szerepelt…

Bánfalvy Ági: Két laki életet élek Los Angeles és Budapest között. Létrehoztam nemzetközi színészképző iskolámat, ahol a hallgatók színészképesítést szerezhetnek. Közben játszom is, tavaly a Thália Színházban rendeztem a Figaro házasságát, Két éve  fut Bernard Slade  Jövőre veled, ugyanitt c. vígjátéka, amelyben a női főszerep az enyém,  jelenleg a darab folytatásának februári premierjére készülök.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Átvette megbízólevelét Isztambul új főpolgármestere, de még mindig megfúrnák a győzelmét

Átvette megbízólevelét Isztambul új főpolgármestere, de még mindig megfúrnák a győzelmét

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán