Tetszett a cikk?

Zárt ajtók mögött folytatódtak csütörtök este az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) konzultációi az iraki válságról, az amerikai-brit-spanyol határozattervezetről, illetve a London által előterjesztett új, kiegészítő javaslatcsomagról, amely az ingadozó tagállamokat kívánja meggyőzni a Bagdad elleni erélyesebb fellépés szükségességéről. Diplomáciai források szerint ugyanakkor hétfő előtt nem várható szavazás a világszervezet vezető testületében.

A zárt ülésről kiszivárgott értesülések szerint - amelyekről a Reuters brit hírügynökség adott hírt diplomatákra hivatkozva - az amerikai és a brit nagykövet is azt közölte a Biztonsági Tanácsban, hogy sem csütörtökön, sem pénteken nem lesz szavazás, de a konzultációk a hét végén is folytatódnak, annak reményében, hogy hétfőn már szavazhasson a testület.
A határozat elfogadásához a 15 tagú testületben legalább kilenc támogató voks szükséges, illetve az, hogy az öt állandó tagállam egyike se szavazzon nemmel, vagyis ne éljen vétójogával. Franciaország és Oroszország egyaránt jelezte, hogy megvétózna egy Irak elleni, fegyveres beavatkozásra felhatalmazást adó ultimátumot, emellett számos ország erősen ingadozik, s az új brit javaslat sem hatott rájuk meggyőzően. Nem kizárt az a megoldás sem, hogy Washington - amennyiben nem tud elegendő BT-tagállamot megnyerni - egyszerűen visszavonja a határozati javaslatot.
Az amerikai vezetés egyelőre azonban fokozza diplomáciai erőfeszítéseit a határozattervezet elfogadása érdekében. George Bush amerikai elnök hat ország vezetőivel tárgyalt telefonon az iraki válságról csütörtökön. Bush előbb a brit, majd a bolgár kormányfővel tanácskozott - London és Szófia is támogatja Washingtont az ENSZ Biztonsági Tanácsában -, majd a dél-koreai elnökkel, a lengyel és a norvég kormányfővel, továbbá a salvadori államfővel is megbeszélést folytatott. Az amerikai elnök a héten már csaknem húsz ország vezetőivel folytatott telefonon eszmecserét az iraki válság kérdéseiről, ismertetve Washington álláspontját.
A Perzsa-öbölben összevont amerikai haderő kész az erőpróbára, amennyiben George W. Bush elnök a katonai akció mellett dönt - jelentette ki közben Tommy Franks amerikai tábornok, az Irak ellen tervezett amerikai invázió kijelölt parancsnoka. Franks nem kételkedik a győzelemben. "Megfelelő katonai kapacitással rendelkezünk annak a feladatnak az teljesítésére, amelyet az amerikai hadsereg elé tűznek ki célul" - jelentette ki, meggyőződését hangoztatva, hogy katonái bármilyen konfliktusban felülkerekednek. Az Irak elleni támadás előkészületeinek keretében az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már csaknem negyedmillió katonát, több tucatnyi hadihajót és több mint félezer harci gépet vont össze a körzetben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!