Zárt ajtók mögött folytatódtak csütörtök este az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) konzultációi az iraki válságról, az amerikai-brit-spanyol határozattervezetről, illetve a London által előterjesztett új, kiegészítő javaslatcsomagról, amely az ingadozó tagállamokat kívánja meggyőzni a Bagdad elleni erélyesebb fellépés szükségességéről. Diplomáciai források szerint ugyanakkor hétfő előtt nem várható szavazás a világszervezet vezető testületében.

A zárt ülésről kiszivárgott értesülések szerint - amelyekről a Reuters brit hírügynökség adott hírt diplomatákra hivatkozva - az amerikai és a brit nagykövet is azt közölte a Biztonsági Tanácsban, hogy sem csütörtökön, sem pénteken nem lesz szavazás, de a konzultációk a hét végén is folytatódnak, annak reményében, hogy hétfőn már szavazhasson a testület.
A határozat elfogadásához a 15 tagú testületben legalább kilenc támogató voks szükséges, illetve az, hogy az öt állandó tagállam egyike se szavazzon nemmel, vagyis ne éljen vétójogával. Franciaország és Oroszország egyaránt jelezte, hogy megvétózna egy Irak elleni, fegyveres beavatkozásra felhatalmazást adó ultimátumot, emellett számos ország erősen ingadozik, s az új brit javaslat sem hatott rájuk meggyőzően. Nem kizárt az a megoldás sem, hogy Washington - amennyiben nem tud elegendő BT-tagállamot megnyerni - egyszerűen visszavonja a határozati javaslatot.
Az amerikai vezetés egyelőre azonban fokozza diplomáciai erőfeszítéseit a határozattervezet elfogadása érdekében. George Bush amerikai elnök hat ország vezetőivel tárgyalt telefonon az iraki válságról csütörtökön. Bush előbb a brit, majd a bolgár kormányfővel tanácskozott - London és Szófia is támogatja Washingtont az ENSZ Biztonsági Tanácsában -, majd a dél-koreai elnökkel, a lengyel és a norvég kormányfővel, továbbá a salvadori államfővel is megbeszélést folytatott. Az amerikai elnök a héten már csaknem húsz ország vezetőivel folytatott telefonon eszmecserét az iraki válság kérdéseiről, ismertetve Washington álláspontját.
A Perzsa-öbölben összevont amerikai haderő kész az erőpróbára, amennyiben George W. Bush elnök a katonai akció mellett dönt - jelentette ki közben Tommy Franks amerikai tábornok, az Irak ellen tervezett amerikai invázió kijelölt parancsnoka. Franks nem kételkedik a győzelemben. "Megfelelő katonai kapacitással rendelkezünk annak a feladatnak az teljesítésére, amelyet az amerikai hadsereg elé tűznek ki célul" - jelentette ki, meggyőződését hangoztatva, hogy katonái bármilyen konfliktusban felülkerekednek. Az Irak elleni támadás előkészületeinek keretében az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már csaknem negyedmillió katonát, több tucatnyi hadihajót és több mint félezer harci gépet vont össze a körzetben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket